25 de ani de la moartea lui Jean Negulesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-ani-de-la-moartea-lui-jean-negulesco/

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare şi singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viaţă pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2018

Jean Negulesco a devenit celebru după ce a regizat „How To Marry a Millionaire” (1953), care a adus unul dintre cele mai puternice trio-uri feminine de pe marile ecrane la acea vreme: Marilyn Monroe, Lauren Bacall si Betty Grable.

Jean Negulesc

Marilyn Monroe, Lauren Bacall si Betty Grable, în „How to Marry a Millionaire”, regia Jean Negulesco,,1953

Cineastul era cunoscut în acea perioada si ca un mare playboy, după ce fusese în atenția tabloidelor cu aventura pe care a avut-o cu Maryrlin Monroe.  Despre aceasta, celebrul regizor obişnuia să spună: “Este visul împlinit al oricărui bărbat din lume. Este femeia cu care visezi şi trebuie să-ţi înşeli nevasta!”.

Jean Negulescu  s-a născut în Craiova la 29 februarie 1900, în familia unor negustori înstăriţi.

Evenimentul decisiv care l-a împins să urmeze o carieră artistică a fost realizarea unui portret al lui George Enescu, care i-a plăcut atât de mult maestrului, încât i-a oferit un preţ considerabil pentru el.

În ciuda înclinaţiilor artistice evidente ale tânărului Jean, tatăl îl trimite să studieze economia la Paris, la Academia Julian. Fiul însă nu onorează foarte des cursurile academiei. Se împrieteneşte în schimb cu Tristan Tzara, Brâncuşi, Modigliani şi Soutine şi îşi continuă căutările artistice.

Supărat că fiul său nu urmează o carieră solidă de economist, tatăl îi întrerupe orice sprijin financiar. Pentru a rămâne la Paris, Jean lucrează seara în restaurante, spălând

Sophia Loren, în „Boy on a dolphin” regia Jean Negulesco, 1957

vasele, în timp ce ziua copiază operele marilor maeştri în muzee, cópii pe care le vinde la preţuri derizorii.

În 1927 se mută la New York pentru că se căsătoreşte cu o americancă.

După ce divorţează şi se mută în California, începe să lucreze ca scenarist şi asistent de regie la Hollywood. Angajat apoi pentru trei ani la Paramount Pictures, este mai întâi scenarist colaborator şi apoi regizor.

Primul lungmetraj apare în 1941 şi este intitulat „Singapore Woman“. Succesele încep să se ţină lanţ, odată cu „The Mask of Dimetrios“: „Jonny Belinda“ (1948), pentru care Jane Wyman a fost răsplătită cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, „Three Came Home” (1950) cu Claudette Colbert şi „Daddy Long Legs”(1954) cu Fred Astaire.

Intră apoi în studiourile „20th Century Fox“, unde continuă să lucreze până în anul 1970, când realizează ultimele sale filme, „Hello-Good-Bye“ şi „The Invincible Six“.

Foto: Jean Negulesco – facebook

07
/12
/15

Lungmetrajul "Brâncuşi din eternitate", de Adrian Popovici, cu Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu şi Ioan Andrei Ionescu, va fi prezentat criticilor de film şi membrilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), la New York şi la Londra.

06
/12
/15

Regizorul Ron Howard („O minte sclipitoare”) aduce, din 4 decembrie, pe marile ecrane aventura „În inima mării”, o ecranizare a best-sellerului omonim semnat de Nathaniel Philbrick despre expediţia vaporului Essex. Dezastrul maritim real l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby-Dick”. Însă cartea nu relatează decât jumătate din poveste.

05
/12
/15

Deşi, cu acest ultim film al francizei (“Jocurile Foamei: Revolta – partea 2”) se închide cercul celor trei ani în care Jennifer Lawrence a intrat în pielea lui Katniss Everdeen, gaiţa zeflemitoare rămâne un model de stil şi look pe care nu îl vom uita prea curând.

03
/12
/15

„Moromeţii” poate fi privit ca o apariţie de necrezut: este un film lansat spre sfârşitul perioadei comuniste, când, la fel ca întreaga atmosferă din ţară, peisajul cinematografic devenea tot mai puţin respirabil din cauza cenzurii şi a ideologiei partidului unic.

03
/12
/15

Festivalul anual "Making Waves: New Romanian Cinema" de la New York, ajuns la cea de-a zecea ediție, este considerat de New York Times drept una dintre "comorile anuale" ale circuitului cinematografic newyorkez și se desfășoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) și respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

29
/11
/15

„Alături de filme de festival, MUBI înseamnă și filme cult și clasice, așa că o bună parte din catalog conține nume sonore din istoria cinematografiei”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ioana Diaconu, reprezentanta pentru România a MUBI, platformă internaţională de filme.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

23
/11
/15

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) este una itinerantă şi va debuta duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19.00, cu proiecţia a şase scurtmetraje care au ca temă criza refugiaţilor.

23
/11
/15

"Labyrinthus" a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea. Trofeul European Children's Film Association (ECFA) a revenit producției "Păsări călătoare", iar o mențiune specială — peliculei care a fost proiectată în închiderea festivalului — "Curcubeul".

21
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Regizat de Steven Spielberg, „Bridge of Spies” („Podul spionilor”) este un thriller „old school” cu spioni, care omagiază discret un anume cinema clasic american, oferind în acelaşi timp suspans pe un fond istoric.