27 februarie în cultură – Elizabeth Taylor, John Steinbeck & Marin Constantin
https://www.ziarulmetropolis.ro/27-februarie-in-cultura-elizabeth-taylor-john-steinbeck-si-marin-constantin/

Într-o zi de 27 februarie se năştea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari…

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2017

Povestea Corului Madrigal – al cărui creator, Marin Constantin, s-a născut într-o zi de 27 februarie 1925 – începe în satul Urleta, din judeţul Prahova, unde viitorul dirijor, atras de muzică, cânta în corul bisericii împreună cu mama sa,o văduvă de 24 de ani cu patru copii.

Marin Constantin

Marin Constantin

„Scopul vieții mele a fost să înfiinţez o formaţie de corişti selecţionaţi de mine, cu care să creez o sonoritate corală cu un repertoriu fundamentat pe preclasicismul universal şi să dispun de libertatea de a-l prezenta publicului iubitor de muzică”, mărturisea maestrul. Visul a prins contur în 1963, când dirijorul în vârstă de 37 de ani a pus bazele corului considerat şi astăzi unic în lume.

 

1866 – A apărut revista „Sarsailă” (până la 18 mai 1866), continuatoare a revistei satirice „Nichipercea”, suspendată de către autorităţi, în repetate rânduri, datorită atacurilor dure îndreptate împotriva instituţiilor statului

1882 – Premiera, la Gimnaziul român din Braşov, a operetei româneşti – „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, inspirată din folclorul românesc

1902 – S-a născut scriitorul John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1962; a scris, printre altele, „Iarna vrajbei noastre”, „Fructele mâniei” (m. 20 decembrie 1968)

1903 – S-a născut sculptorul Ion Irimescu, membru de onoare al Academiei Române, deţinător al ordinului „Steaua României”, câştigătorul Premiului de Excelenţă în Cultura Română pe anul 2001. (m. 28 octombrie 2005)

1920 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, A. D. Xenopol, istoric şi teoretician al istoriei, sociolog şi economist (d. 1847)

1932- S-a născut Elizabeth Taylor – ”actriţa cu ochi violet”, cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Este considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată”. A fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, spun criticii, cea mai “scumpă” – pentru rolul  din “Cleopatra” a primit, în 1962, peste un milion de dolari.

1936 – A încetat din viaţă fiziologul Ivan Pavlov; a descoperit „reflexul condiţionat” (n. septembrie 1849)

Foto cu 27 februarie , Marin Constantin, Elizabeth Taylor

 

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.