28 de scurtmetraje în competiția Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/28-de-scurtmetraje-in-competitia-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Sâmbăta aceasta, publicul alege cel mai bun scurtmetraj al anului la maratonul ShortsUP. O dată pe an, scurtmetrajele premiate la Oscar, Sundance, Cannes sau Cesar se reunesc într-un singur maraton, de la apus până la răsărit de soare. Sâmbătă, 2 iulie, are loc a 8-a ediţie Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ocazie cu care cinefilii vor avea parte de opt ore de emoţii intense în cel mai mare spaţiu cinematografic neconvenţional – Pavilionul Central Romexpo.

Un articol de Petre Ivan|29 iunie 2016

28 de filme scurte din 15 țări au fost incluse în selecția oficială a maratonului. După ce au primit validarea marilor jurii internaționale, acestea urmează să fie votate de publicul maratonului în cadrul competiției ”ShortsUP Audience Award”. Proiecțiile încep la 9 seara și se termină în zor de zi, la ora 5 dimineața.

Pe parcursul nopții, spectatorii vor avea rolul juriului și misiunea de a alege cel mai bun film al anului, ce va fi distins cu un premiu de 1500 E.

Votul se va desfășura exclusiv digital, pe site-ul ShortsUP, pe durata proiecțiilor, dar și 24 de ore după terminarea evenimentului.

Cel mai așteptat film este marele câștigător al premiului Oscar în 2016, Stutterer / Bâlbăitul (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015) – POATE FI VĂZUT INTEGRAL aici -, o ficțiune emoționantă despre singurătate și curaj, care te lasă fără cuvinte, la propriu.

Doza de sarcasm și comedie neagră e adusă în program de Prânzul de duminică (r. Celine Devaux, Franța, 2015), câștigătorul premiului Cesar pentru animație, o poveste despre familii. Cum să scapi de prânzul de duminică și de toate întrebările incomode din partea unei familii obositoare? Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă între iubire și ură, o decizie deloc ușoară.

Din caruselul de emoții al nopții lungi nu lipsesc nici poveștile românești, printre care O noapte în Tokoriki (r. Roxana Stroe, România, 2016), care a primit premiul special în secţiunea Generation 14plus la Berlin Film Festival și Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea scurtmetraj la TIFF.

La lăsat de seară, Geanina își sărbătorește majoratul în ”Tokoriki”, discoteca din sat, înconjurată de familie și prieteni. În timpul petrecerii, Geanina primeşte din partea prietenului ei o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând.

A 8-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte sărbătorește puterea tot mai mare al mediului VIDEO în viața de zi cu zi Spectatorii pot consulta programul evenimentul și în format video, într-o serie de cronici realizate împreună cu persoane din lumea filmului, media sau artei dar și cu membrii publicului amator de cinema în doze mici.

ACCESUL la Noaptea Lungă se face începând cu ora 20.00, iar filmele vor rula de la ora 21.00.

Biletele pot fi achiziționate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim la prețul de 35 de lei in perioada Pre-Sale (21 iunie – 2 iulie) și 40 de lei la fața locului, în limita locurilor disponibile.

Biletul include acces la o noapte întreagă cu scurtmetraje premiate, food-court si experiențe culinare artizanale.

Foto: Noaptea Lungă a Filmelor Scurte – facebook

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.