4 lungmetraje, 5 premii la Cannes și un Palme d’Or. Sau Cristian Mungiu, la 50 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/4-lungmetraje-5-premii-la-cannes-si-un-palme-dor-sau-cristian-mungiu-la-50-de-ani/

„Aveţi în România un mare, mare regizor pe care eu îl admir foarte mult, Cristian Mungiu. Cred că este un geniu. (…) Modul lui de a spune poveşti este uimitor, modul în care aşază camera, cum o ţine acolo. Am vrut să fac asta în «The Burning Plain», înainte să văd filmul lui «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», dar n-am putut din anumite motive. E nevoie de mult curaj să faci ce face Cristian.” – Guillermo Arriaga (2014), scriitor, scenarist şi regizor distins cu Oscar. Premiat de cinci ori la Festivalul de Film de la Cannes şi deţinător al unui „Palme d’Or pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” cineastul Cristian Mungiu împlineşte, astăzi, 50 de ani.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2018

Cristian Mungiu s-a născut la 27 aprilie 1968, la Iaşi. A absolvit Facultatea de Litere din Iaşi, secţia Engleză (1993), precum şi Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, secţia Regie (1998). A fost profesor de limba engleză, jurnalist, asistent şi ulterior secund de regie la numeroase producţii internaţionale filmate în România.

Lungmetrajul său ”Occident” a primit Premiul ONC pentru debut și a fost prezentat la Festivalul internaţional de la Cannes din 2002, în secţiunea ”Quinzaine des realisateurs”.

În 2007, filmul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” i-a adus celebritatea lui Mungiu. Pelicula a primit Premiul Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice şi Premiul acordat de Administraţia Educaţiei Naţionale din Franţa, dar și mult râvnitul Palme d’Or.

În acelaşi an, Mungiu a fost desemnat  cel mai bun regizor european, iar „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a fost nominalizat şi la premiile Globul de Aur (2008).

Un an mai târziu, acelaşi film a fost desemnat Cel mai bun film european la prestigioasele Premii Goya.

În 2012 Cristian Mungiu este din nou premiat la Cannes, de această dată pentru cel mai bun scenariu, cu  ”După dealuri”, film care  obține și un dublul trofeu de interpretare, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

”După dealuri” a reprezentat, totodată propunerea României, la Oscar, pentru cel mai bun film străin în 2013.

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu

„Ca orice cultură mică, noi ne-am bazat întotdeauna pe o validare mai amplă decât cea națională. Și nu mă refer la cinema acum. Și Brâncuși și Ionesco nu au fost validați în România. Au fost validați de niște instanțe europene și noi i-am preluat ca fiind valabili pentru că acele instanțe au decis că ei sunt valabili, nu pentru că cineva l-ar fi apreciat pe Ionesco în România. Și același lucru e valabil pentru cinema și autorii tineri. Uneori când încerci să vii cu ceva foarte radical în cinema și foarte modern, s-ar putea ca să ai nevoie de această instanță externă, care vine cu autoritatea ei, ca să fii recunoscut și internațional. De asta filmul românesc e astăzi încă perceput ca fiind puțin ciudat de către marea masă a oamenilor, pentru că el e foarte modern față de timpul lui aici, iar saltul ăsta colosal pe care l-am făcut noi de la filmele din anii ’80 e ca și cum dintr-o pictură a lui Grigorescu cu boi ai fi plonjat pe Brâncuși și te-ai fi așteptat ca oamenii să perceapă.” – Cristian Mungiu

Membru al juriului celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes din mai 2013, Cristian Mungiu a fost decorat cu distincţia de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, de ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, care l-a caracterizat pe acesta, ca fiind ”liderul unei noi generaţii de cineaşti români şi europeni (…) hotărâţi să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din epoca Ceauşescu”.

În 2017, Cristian Mungiu a fost preşedintele Juriului Secţiunii Cinéfondation şi scurtmetraje din cadrul Festivalului de la Cannes.

În urmă cu doi ani, Mungiu lansa la Cannes drama ”Bacalaureat”, pelicula aducându-i un nou premiu – cel pentru regie – la Cannes. ”Bacalaureat” avea să fie desemnat ulterior cel mai bun film străin la premiile National Society of Film Critics (NSFC), una dintre cele mai prestigioase asociaţii de critici de cinema din Statele Unite ale Americii.

Regizorul Cristian Mungiu a primit, la 10 mai 2017, trofeul Festivalului Serilor Filmului Românesc, în cadrul Galei ce a deschis a VIII-a ediţie a evenimentului. Ediţia din 2017 i-a fost dedicată, atunci împlinindu-se zece ani de când pelicula „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” a primit premiul Palm d’Or.

Foto: Cristian Mungiu si Jane Fonda, Cannes Film festival 2007 – Dan Beleiu. facebook

 

 

 

 

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.