10 februarie în cultură – Brecht, Rebengiuc şi Discul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-februarie-in-cultura-brecht-rebengiuc-si-discul-de-aur/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet şi regizor german? Iniţial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituţiei teatrale „Berliner Ensemble”, iniţiator al „teatrului epic”, cel care a promovat o nouă teorie şi practică a teatrului, bazate pe efectul distanţării epice şi a revoluţionat teatrul secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale „Berliner Ensemble”, inițiator al „teatrului epic”, cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

1755 – A murit Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, baron de la Brede) scriitor şi filosof iluminist francez.

1837 – A încetat din viaţă poetul şi dramaturgul rus A. S. Puşkin: „Micile tragedii”, „Boris Godunov”, „Povestirile răposatului Belkin”, „Istoria lui Pugaciov”.

1843 – S-a născut Adelina Patti, una dintre cele mai cunoscute soprane ale tuturor timpurilor.

1867 – Are loc, la Iași, premiera piesei „Răzvan vodă”, de B.P. Hașdeu, prima dramă istorică românească importantă

1882 – Bogdan Petriceicu Hașdeu este ales membru al Societății de lingvistică din Paris.

10 februarie

Bogdan Petriceicu Hașdeu, 10 februarie 1882 – 25 august 1907

1890 – S-a născut Boris Pasternak, poet și prozator rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958.

1902 – S-a născut Walter Houser Brattain, fizician, supranumit „părintele tranzistorului”. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1956.

1923 – A încetat din viaţă fizicianul german Wilhelm Conrad Rontgen, descoperitorul razelor X.

1933- S-a născut Victor Rebengiuc, actor român de teatru și film.

1942 – Compania RCA VICTOR a decernat primul Disc de Aur. Premiul i-a revenit americanului Glenn Miller, pentru melodia „Chatta Nooga Choo Choo”.

1997 – Supercalculatorul Deep Blue , fabricat de IBM, l-a înfrânt la şah pe campionul mondial Garry Kasparov.

2005 – A încetat din viaţă dramaturgul american Arthur Miller. Printre cele mai cunoscute piese ale sale figurează „Moartea unui comis-voiajor” şi „Cruciatul”. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie şi soţul lui Marilyn Monroe.

2008 – A încetat din viaţă actorul Roy Scheider, nominalizat la premiile Oscar pentru „Filiera Franceză” şi „All that Jazz”, mai celebru pentru rolul poliţistului neînfricat din „Fălci”.

Foto cu 10 februarie : şi Bogdan Petriceicu Hașdeu – wikipedia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.