Joe Dassin, Vivien Leigh, Tilda Swinton – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/joe-dassin-vivien-leigh-tilda-swinton-5-noiembrie/

Într-o zi de 5 noiembrie se năştea Joe Dassin, unul dintre cei mai populari cântăreţi francezi ai anilor ‘60-’70 şi, totodată, unul dintre cei mai admiraţi şi la nivel mondial, autorul unor melodii precum “Et si tu n’existais pas”, “À toi”, “Aux Champs-Elysées sau “L’Été Indien”

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2015

Joe Dassin (pe numele său real Joseph Ira Dassin) s-a născut la New York la 5 noiembrie 1938. Tatăl său îşi dorea o carieră în industria cinematografică, iar mama sa, de origine maghiară, era violonistă. În 1940, familia se mută în Los Angeles, iar în 1950, la Paris.

Părinţii lui Joe divorţează în cele din urmă, iar Joe se înscrie la Universitatea din Michigan, unde studiază medicina şi antropologia. Nu va efectua serviciul militar din cauza problemelor cu inima.

În 1963 o întâlneşte pe Marysse, cu care se va căsători. La insistenţele lui Marysse, Dassin înregistrează un demo pentru CBS France, casa de discuri care-l va lansa în industria muzicală. Suferă un preinfarct, care îl  imobilizează pentru o lună. La sfatul soţiei lui Henri Salvador, îmbraca un costum alb, care din acea clipă devine ţinuta sa oficială de scenă.

În 1973, Marysse naşte prematur, iar copilul moare cinci zile mai târziu. Joe intră în depresie, dar este salvat de proiectele sale muzicale. Suferă un nou atac de cord în 1969, după care lansează “Aux Champs-Elysées”, cântec care îl face cunoscut în întreaga Europă. În 1976 apare “Et si tu n’existais pas” cu vânzări de peste 20 de milioane de discuri.

La începutul lui 1980, anul morţii sale, Joe Dassin suferă un infarct şi este fi internat la Spitalul din Neuilly. Apoi, la Los Angeles, este marcat de un alt atac de inimă, pentru ca pe 20 august o ultimă criză cardiacă să îi aducă sfârşitul la nici 42 de ani.

Tot într-o zi de 5 noiembrie:

1930: Sinclair Lewis este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură.

1930: Aparatul german Dornier Do X, cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, pornește de la Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.

1940: Democratul Franklin D. Roosevelt este ales în funcția de președinte pentru o a treia legislatură, fapt unic în istoria Statelor Unite.

1970: La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba națională a fiecărei comunități catolice.

1994: Pugilistul George Foreman în vârstă de 45 de ani, a devenit cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association).

S-au născut:

1880: Mihail Sadoveanu, scriitor român (d. 1961)

1913: Vivien Leigh, actriță engleză (d. 1967)

1938: Joe Dassin, cântăreț francez (d. 1980)

1941: Art Garfunkel, cântăreț american

1943: Sam Shepard, dramaturg american

1959: Bryan Adams, muzician rock canadian

1960: Tilda Swinton, actriță scoțiană

1963: Tatum O’Neal, actriță americană

S-au stins din viaţă:

2005: John Fowles, scriitor englez (n. 1926)

2010: Adrian Păunescu, poet, prozator, jurnalist, politician român, membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova (n. 1943)

Foto: Joe Dassin, Vivien Leigh,  Tilda Swinton – cinemagia, wikipedia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.