A 13-a oară e cu noroc: boost-TESZT!
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-13-a-oara-e-cu-noroc-boost-teszt/

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara organizează al treisprezecelea Festival Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT, o ediţie care-şi propune să restaureze relaţia teatru-public, după o pauză de doi ani generată de pandemie, să fie un veritabil „boost” al poftei de teatru pentru spectatorii săi.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2022

Teatre din Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia-Herțegovina, Slovenia, Croația, Bulgaria, Franța, Italia, Germania și România își vor prezenta spectacolele publicului timișorean în perioada 22-29 mai 2022.

TESZT, unul dintre cele mai importante evenimente culturale pe plan regional, și-a finalizat selecția și va reuni spectacole produse de Compania Forte din Budapesta, Teatrul Național Bitola, Teatrul Național Bosniac din Zenica, Compania Maguy Marin și Atelier 3+1 din Franța, FACE Dance Visual Performing din Germania, Teatrul de Tineret Zagreb, Imperfect Dancers, Organizația Grupa, Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica, Les 3 Plumes, Teatro dei Venti din Modena, Teatrul de Tineret din Ljubljana, Teatrul Szkéné din Budapesta, Ivo Dimchev, precum și Teatrul Basca, Unfold Motion, Civicultura, Asociația Culturală Diogene, Compania independentă Arte-Factum, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara. Programul va include și concerte de jazz și rock.

TESZT 2022 se concentrează pe nevoia de a restaura relația teatru-public/ performer-spectator, de a folosi teatrul și funcția sa socială ca motor de reconstrucție a comunităților. După doi ani de pandemie, marcați de restricții și incertitudini, în care teatrele au fost închise, redeschise condiționat, nevoite să se adapteze condițiilor dificile și impredictibilității evoluției sanitare, să experimenteze noi medii tehnologice și de expresie artistică și să-și forțeze limitele flexibilității, relația cu publicul s-a vulnerabilizat, reflexele spectatorului s-au estompat. Ediția 2022 a TESZT-ului este concepută să refacă mecanismele angrenajului ce susține comunitatea de artiști și spectatori, să fie un „boost” al poftei de teatru bun, al nevoii de reîntoarcere a publicului în spațiul de spectacole, o platformă de dezbatere a unor teme actuale, sensibile și greu tangibile.

Selecția festivalului din acest an cuprinde un spectacol care va dura 10 ore, dar și teatru în mișcare, pe străzi, spectacole care propun perspective noi asupra unor opere precum cele ale lui Shakespeare sau Dostoievski, dans contemporan cu mari coregrafi ai lumii, spectacole care implică comunități vulnerabile, teatru care ne inspiră, ne amuză, ne pune pe gânduri, ne reunește cu forța sa regeneratoare și ne dă speranță în comunitate, colaborare, generozitate. O importantă componentă a ediției a XIII-a este extensia TESZT dedicată teatrului independent, spectacole in/outdoor cu acces liber, în care companii timișorene de teatru care au răspuns invitației vor performa alături de importanți artiști și companii din Europa.

Informațiile despre toate spectacolele și programul complet al celui de-al treisprezecelea TESZT vor fi disponibile pe www.teszt.ro după 1 mai 2022, când se vor pune în vânzare și biletele. Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză, iar la finalul fiecărei seri artiștii vor participa la discuții cu publicul. TESZT se întoarce, pregătiți-vă pentru o porție sănătoasă de teatru!

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.