A fost descoprit „ultimul” da Vinci
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fost-descoprit-ultimul-da-vinci/

O schiţă anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitaţii franceză de către un medic pensionar. Casa de licitaţie Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o „descoperire extraordinară”.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2016

Schița, care îl înfățișează pe Sfântul Sebastian legat de un copac, iar pe spate are note și diagrame despre lumină și umbră,  a fost autentificată de către o expertă de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Potrivit casei de licitații, acesta ar fi primul da Vinci „nou” descoperit în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, o pictură „pierdută” a lui Hristos Mântuitorul lumii a fost atribuită artistului în 2011.

Potrivit New York Times, schița se afla printre cele 14 desene care au fost aduse la Tajan pentru a fi evaluate de către Thaddee Prate, directorul secțiunii dedicate picturilor vechilor maeștri din cadrul casei de licitații.

Prate a identificat „un desen interesant din secolul al XVI-lea” și a solicitat o a doua opinie de la un expert de artă din Paris. Expertul și-a dat seama că schița a fost realizată de un artist stângaci și a descoperit două desene mai mici, cu conținut științific, pe partea din spate a schiței.

Potrivit lui Carmen Bambach, expertă din cadrul Muzeului Metropolitan de Artă, desenul a fost realizat între 1482 și 1485, perioadă în care Vinci lucra la Milano.

Foto: schiță de Leonardo da Vinci – facebook

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.