A început Festivalul Comediei Româneşti! George Mihăiţă: „Aşa să-mi ajute Caragiale!“
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-comediei-romanesti-george-mihaita-asa-sa-mi-ajute-caragiale/

Duminică 16 iunie, a avut loc deschiderea Festivalului Comediei Româneşti – festCO – ediţia a XI-a (16 – 23 iunie 2013). George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, a fost învestit în funcţia de Primar în Oraşul Comediei Româneşti, pe durata festivalului, iar Teatrul de Comedie a devenit Primărie.

Un articol de |17 iunie 2013

Duminică 16 iunie, a avut loc deschiderea Festivalului Comediei Românești – festCO – ediția a XI-a (16 – 23 iunie 2013). George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, a fost învestit în funcţia de Primar în Oraşul Comediei Româneşti, pe durata festivalului, iar Teatrul de Comedie a devenit Primărie.

Ceremonia, care a avut loc pe o scenă amenajată în faţa teatrului, a fost deschisă de Emanuel Papagheorghiu, directorul Direcţiei de Cultură, Învăţământ şi Turism din Primăria Municipiului Bucureşti. În continuare, dramaturgul Adrian Lustig, în calitatea sa de maestru de ceremonii, i-a invitat pe scenă pe George Mihăiţă şi pe Toni Grecu. Acesta din urmă a devenit pentru o seară Sorin Oprescu. În această ipostază l-a învestit pe George Mihăiţă Primar al Oraşului Comediei Româneşti.

Adrian Lustig (stânga), Toni Grecu şi George Mihăiţă

Cităm din discursul noului primar: „Depun jurământul cu mâna pe inimă: jur să facem săli pline în fiecare seară, să vă facem să râdeţi la fiecare spectacol, să vă ridicăm moralul cu cel mai bun euforizant: râsul! Aşa să-mi ajute Caragiale!“

Cei doi „primari“ au tăiat panglica inaugurală, steagul festCO a fost înălţat, iar spectatorii au fost invitaţi să participe la primele evenimente.

În foaier a avut loc lansarea volumului „Tamara Buciuceanu – O viață închinată scenei“, apărut la editura Litera, în prezenţa Ioanei Bogdan – cunoscut profesionist al TVR şi a autoarei Bogdana Darie.

George Mihăiţă, Ioana Bogdan şi Bogdana Darie

La Sala Radu Beligan a avut loc spectacolul „Zăpezile de altădată“, de Dumitru Solomon, în regia lui Mircea Cornișteanu, cu Gabriela Popescu şi Sandu Pop în rolurile principale.

Teatrul Masca a prezentat spectacolul de succes „Fior d’amor în Bucuresci“, în regia şi cu participarea lui Mihai Mălaimare.

Actori din trupa Teatrului Masca

Ziua a doua la festCO

Astăzi, luni, 17 iunie, în cadrul festCO se vor juca două spectacole aflate în concurs. Primul dintre ele este „Gaițele“, în regia lui Dan Tudor, la ora 19.00, la Teatrul Metropolis. Distribuţia reuneşte în rolurile principale trei din cele mai apreciate actriţe ale scenei româneşti – Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu şi Florina Cercel.

La ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului de Comedie, se va juca „Parfum de viaţă“, de Cristina Keresztes, regia Sorin Militaru. Un recital pe un text contemporan.

În afara concursului se va juca la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, spectacolul „Aleea Soarelui“, de Gabriel Pintilei, la ora 19.00.Acest spectacol a câştigat Marele Premiu în cadrul Festivalului pentru liceeni „Jos Pălăria“ , 2012.

Teatrul Masca va prezenta pe strada Poștei, de la ora 19.30, spectacolul „Coșarii“, în regia lui Mihai Mălaimare, o nouă producţie inedită desfăşurată în aer liber.

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.