A început Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Cum a fost prima zi
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-international-de-teatru-de-la-sibiu-cum-a-fost-prima-zi/

Cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a debutat în forţă azi, cu expoziţii, ateliere pentru actori şi dansatori, seminarii şi conferinţe. Astfel, Facultatea de Litere şi Arte, Teatrul Gong, Primăria Municipului Sibiu, Hotelul Împăratul Romanilor, Muzeul de Artă Contemporană, Casa de Cultură a Studenţilor şi Librăria Habitus au găzduit lucrări de artă decorativă, pictură şi fotografie, iar Dorte Lena Eilers – editor al revistei „Theater der Zeit” – s-a aflat în dialog cu Octavian Saiu.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2017

Evenimentele din spațiile de interior au adus sute de oameni la spectacolele, concertele și proiecțiile de film programate. „Cântăreața cheală”, „O femeie”, „Orgile din Transilvania…o călătorie în timp”, „Parfumul iubirii”, „Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă”, „Prelegere despre nimic”, „Rug”, „Regele David”, „Minetti”, „Tango la înălțime II”, „Hydre”, „Soldatul de ciocolată”, „Rocky Horror Show” și „Solo Goya” au fost încântarea iubitorilor de artele spectacolului.

Pentru publicul care s-a aflat la primele ore ale serii pe Pietonala Nicolae Bălcescu din Sibiu, FITS a luat startul prin spectacolele pline de energie ale companiilor Cie Remue Menage și Waka Chire Band, în timp ce Geschwister Weisheit – High a ridicat nivelul adrenalinei spectatorilor din Piața Mare a orașului. Misia, încântătoarea artistă portugheză, a adus liniștea și farmecul în sufletele tuturor, într-un concert emoționant în care a parcurs drumul muzical de la fado la tango.

Prima seară FITS 2017 s-a încheiat cu tradiționalul foc de artificii oferit de organizatori tuturor celor care asistă în aceste zile la bucuria de a dărui iubire prin artele spectacolului.

„Prima seară de festival ne-a arătat o lună cât inima noastră de mare, o celebrare a temei noastre din acest an, iubirea. FITS aduce, ca de fiecare dată, bucurie pentru toți participanții: am avut toate biletele vândute la spectacolele zilei și sperăm ca acest dar cinstit, curat și adevărat care este festivalul, să fie în continuare preferat de toți cei prezenți în Sibiu în această perioadă”, a declarat Președintele FITS, Constantin Chiriac.

Ziua de 10 iunie este una cel puțin la fel de spectaculoasă din punctul de vedere al evenimentelor programate. George Banu se va afla în dialog cu Robert Wilson la Librăria Habitus, începând cu ora 11:00. La Biserica Evanghelică din Cisnădie va răsuna, la ora 18:00, un concert special de orgă, iar „Metamorfoze”, spectacolul-eveniment al lui Silviu Purcărete, se va juca la Fabrica de Cultură de la ora 21:30.

Nici iubitorii de spectacole de stradă nu sunt uitați, evenimentele începând pe Pietonala Nicolae Bălcescu încă de la orele prânzului (13:00), cu o poveste itinerantă: „Zâna, cerbii și tăietorii de lemne” și continuând cu alte manifestări pline de bucurie și energie.

Accesul publicului la evenimentele de stradă programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este gratuit. Pentru spectacolele de interior, accesul se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, în următorul interval: zilnic, de la ora 9:00 – 20:00, până în data de 18 iunie, inclusiv. Bilete pot fi achiziționate și online, prin portalul www.eventim.ro, sau din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Programul de spectacole al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate face obiectul unor modificări, iar varianta actualizată a acestuia va fi disponibilă în timp util pe www.sibfest.ro. Pentru orice informaţii sau neclarităţi, vă rugăm să vă adresaţi pe e-mail la [email protected].

Fotografii: Dragoș Dumitru, Sebastian Marcovici, Paul Băilă

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.