A început Lună Plină, „cel mai liber festival posibil”
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-luna-plina-cel-mai-liber-festival-posibil/

Ediţia cu numărul şase a Festivalului de Film Horror şi Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război şi exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puţin formal festival pe care îl organizăm şi asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizaţie ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2017

Sau pot alege una (sau mai multe) dintre numeroasele activități care le pun mintea, nervii, mâinile sau picioarele la treabă: escape rooms, ghost hunt-uri, ateliere fantastice, cercul de povești horror, excursii pe bicicletă.

Dintre evenimentele speciale ale zilelor următoare se numără proiecția specială a filmului cu vampiri The Wanderers, filmat Lună Plinăparțial în locație la Biertan. El va rula vineri seara, la grădina Melies, iar la proiecție vor fi prezenți regizorul și producătorul Dragoș Buliga, producătorii Andrei Boncea și Cătălin Cățoiu, directorul de imagine Șerban Ionescu, scenaristul Octav Gheorghe și parte din echipa filmului.

Tot vineri, 11 august, se dă drumul la biciclete prin Biertan. TransyBike aduce biciclete pentru participanții Lună Plină, pentru un plus de adrenalină pe zi, în pregătire pentru filmele de seară. Bicicletele pot fi închiriate de vineripânăduminică de la Info Point. Iarsâmbătă, 12 august, TransyBikeîiprovoacă la o excursiepebicicleteperutaBiertan – Copșa Mare – NouSăsesc – Malancrav – Floresti – Biertan,pentru a descoperifrumusețeasatelorsăsești.

Atelierele fantastice încep vineri la prânz într-un spațiu special amenajat din grădina Melies. Acolo, doritorii pot învăța să confecționeze tot ce cu gândul n-au gândit. Se vor lucra decorațiuni în formă de colți de vampiri, lampioane din pânză de păianjen, monștri din mărgele de lemn, măști fantastice sau chiar pietre funerare.

Surpriza zilei de sâmbătă, 12 august, va fi Irina Margareta Nistor, care va veni pentru prima oară la Lună Plină pentru cine-concertul Femeia în Lună, de Fritz Lang. Proiecţiaesteînsoţită de sound-designul original al trupeiCelloFun. Intertitlurilepeliculeivor fi dublate live înlimbaromână de „VoceaFilmelor”.

Femeia în Lună e un film foarte rar iar mie îmi face o plăcere nebună să fiu alături de băieți la cine-concert. Plus că pândeam de ani de zile sa ajung la Biertan, pentru atmosferă. O să vin cu niște usturoi la pachet, pentru orice eventualitate. – Irina Margareta Nistor.

Programul complet al acestei ediții îl găsiți aici.

Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar șio zonă de camping.

 

Foto: Luna Plină – Ionut Rusu

 

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.