„A jovian storm”, instalație interactivă susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim, prezentată în cadrul H3 Garden de la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-jovian-storm-instalatie-interactiva-sustinuta-de-conceptual-lab-by-theo-nissim-prezentata-in-cadrul-h3-garden-de-la-bucuresti/

„A jovian storm”, instalaţie interactivă susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim, va fi prezentată în cadrul proiectului multidisciplinar H3 Garden before detach() de la Bucureşti, care va debuta miercuri, 9 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2020

Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație „Who Am I? A human-robot performance” și o expoziție de instalații interactive sunt incluse în programul proiectului desfășurat la adresa Popa Nan 82.

H3 Garden before detach() va fi lansat simultan cu cel mai mare festival de artă, tehnologie și societate din lume, Ars Electronica. Proiectul multidisciplinar organizat de H3, în colaborare cu Teatrul Odeon și :arrogant films este selectat pentru participare în acest an.

O expoziție de instalații interactive punctează finalul șederii creative a studioului de artă și tehnologie H3 în enclava din Popa Nan 82. Spațiul face parte dintr-un proiect de dezvoltare urbană care prevede demolarea acestui complex de clădiri, punând astfel sfârșit vocației sale artistice actuale. Motiv pentru care instalațiile prezente în curte vor crea iluzia unui final care se află la granița dintre magie și tehnologie.

Între cele prezentate se numără instalația de lumini „A jovian storm”, prezentată cu sprijinul Conceptual Lab by Theo Nissim. Din interiorul unei centrale electrice de la fața locului va fi simulată o atmosferă extraterestră pentru spectatori. In 1711, Donato Creti finaliza o serie de picturi menite să îl convingă pe Papă de importanța finanțării unui observator astronomic în Bologna. Printre ele se regăsea prima reprezentare grafică a Marelui Punct Roșu de pe Jupiter. Mai bine de 300 de ani mai târziu, ne imaginăm cum ar arăta coborârea prin atmosfera planetei Jupiter.

„Mă bucură nespus să fim alături de unul dintre cele mai inovatoarea și îndrăznețe proiecte ale acestei toamne în București. Conceptual Lab își continuă misiunea, dar mai ales promisiunea de a susține platforme artistice care explorează noi forme de expresie și promovează experiențele new media și artele performative. Sunt fericit că există curajul și pasiunea ca în aceste vremuri deloc ușoare pentru industriile creative, Bucureștiul să găzduiască evenimente de o asemenea amploare”, declară Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

Una dintre premierele festivalului o reprezintă muzica live integrată în instalații de lumini. În cadrul seriei de concerte Kaustik Nights, vor cânta Omul cu Șobolani (9 septembrie), Cred că Sunt Extraterestru (10 septembrie), Electric Brother (11 septembrie), Șuie Paparude (12 septembrie) și om la lună (13 septembrie). Biletele sunt disponibile pe myticket.ro.

„Who Am I? A human-robot performance”, primul spectacol la granița teatrului, dansului și a instalațiilor de artă, un concept dezvoltat pentru prima dată în România, a fost sold-out după o săptămână de la punerea în vânzare a biletelor. La cererea publicului, organizatorii au suplimentat numărul reprezentațiilor, astfel că sâmbătă și duminică spectacolul-instalație va fi jucat de două ori, începând cu ora 16.00. „Who Am I? A human-robot performance” reprezintă o colaborare în premieră între un teatru din România, respectiv Teatrul Odeon, și un studio de artă și tehnologie, H3.

Conceptual Lab are ca misiune principală susținerea industriilor creative și promovarea proiectelor culturale relevante pentru public. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF, Festivalul Ceau Cinema Timișoara, Bucharest International Dance Film Festival sunt câteva din evenimentele în care Conceptual Lab s-a implicat activ în ultima perioada.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..