A murit Mircea Albulescu. Foto exclusiv – ultima repetiţie a actorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-mircea-albulescu/

Mircea Albulescu a încetat din viaţă, în această dimineaţă, la Spitalul Floreasca. Îndrăgitul actor, în vârstă de 81 de ani, suferea de probleme cardiace. De altfel, în urmă cu doi ani, a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2016

Într-o emisiune de televiziune Mircea Albulescu mărturisea: „Aştept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea aşteptare. Soţia mea a încetat din viaţă acum câţiva ani, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, mă ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia colo sau dincolo. Poate că e tot mai prezentă pentru că mă apropii şi eu de lumea de dincolo, de lumea ei“, adăugând „e bine în viaţa asta, ca actor, să dispari când trebuie, cât eşti pe val“.

Mircea Albulescu a fost unul dintre cei mai mari actori români, profesor universitar (doctor în arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR).

A jucat în peste 70 de filme şi în sute de spectacole pe scenele Teatrului Municipal din Bucureşti, Teatrului de Comedie şi Teatrului Naţional din Bucureşti şi a interpretat peste 300 de roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care îl consideră cea mai prodigioasă dintre activităţile sale artistice şi care a constituit şi subiectul tezei sale de doctorat.mircea albulescu

În anul 2011, Mircea Albulescu a primit o stea care îi poartă numele pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală, alături de alte personalităţi ale vieţii artistice româneşti. Emoţionat, maestrul spunea atunci:

La 77 de ani câţi am acum, sunt foarte bucuros că încă mai pot să stau în picioare şi pot să încerc să merit mai departe faptul că am această stea, undeva aşternută la picioarele spectatorilor noştri. Mă bucur foarte mult că am ocazia să mă aştern preş la picioarele spectatorilor mei. Să le dea Dumnezeu sănătate, că fără dânşii nu am fi.

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a scris pe pagina lui de Facebook: „E o săptămână dureroasă. A încetat din viaţă bunul meu prieten şi coleg, marele actor Mircea Albulescu. A trecut prin multe în ultimii ani… Si-a pierdut soţia, pe care o iubea foarte mult, o nepoată, şi se chinuia cu o boală grea, diabetul. Acum este în lumea celor drepţi şi sper că e liniştit şi împăcat acolo unde e, căci noi, aici, pe lumea asta, îl plângem şi suntem trişti. A fost Popa Stoica în “Mihai Viteazul”, a fost Geissler în “Revanşa”, a fost Paraschiv în “Zile fierbinţi”… şi a fost şi Maurizio în “Bădăranii”.

Dumnezeu să-l odihnească pe actorul, profesorul universitar, publicistul, poetul, prozatorul Mircea Albulescu.”

Va fi înmormântat duminică

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului va fi depus sâmbătă, între orele 10.00 și 13.00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti pentru un ultim omagiu. Ulterior, va fi depus la capela Cimitirului Reînvierea, iar înmormântarea va avea loc duminică, la ora 14.00.

FOTO EXCLUSIV

Ultima repetiţie a lui Mircea Albulescu (pe 6 aprilie). Trei fotografii în care maestrul parcă îşi ia adio de la spectatorii săi. Repeta pentru spectacolul „Hagi Tudose“, în regia lui Dan Tudor, la Teatrul Metropolis. Foto: Corina Constantinescu

zm3 zm2 zm1

Foto: Mircea Albulescu – cinemagia

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.