A treia ediție SoNoRo Conac se deschide la Biblioteca Universitară „Mihai Eminescu” din Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-treia-editie-sonoro-conac-se-deschide-la-biblioteca-universitara-mihai-eminescu-din-iasi/

Deschiderea seriei de concerte estivale SoNoRo Conac va avea loc anul acesta pe 31 iulie, de la 19.30, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, şi va continua cu alte 10 concerte până în octombrie. Accesul la concertul SoNoRo Conac de pe 31 iulie este gratuit.

Un articol de Liliana Matei|23 iulie 2015

Programul serii va cuprinde piese de Franz Schubert (Trio de coarde în Si bemol major, D 471), Ludwig Van Beethoven (Trio de coarde în Sol major, op. 9, nr. 1) și Sir Edward Elgar (Salut d’amour pentru trio de coarde), în interpretarea muzicienilor Sabin Penea (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Ella Bokor (violoncel).

„Pornim pentru a treia oară în aventura muzicală SoNoRo Conac și vă invităm să descoperim împreună eleganta arhitectură a clădirilor de patrimoniu din România, revitalizată prin muzică.”- Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în octombrie 2015, în clădiri de patrimoniu precum :
– Biserica Evanghelică din Herina (14 august 2015)
– Muzeul Național „George Enescu” din București (18 august 2015)
– Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia (21 august 2015)
– Biserica fortificată / Viscri (22 august 2015)
– Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie 2015)
– Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015)
– Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015)
– Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad (11 septembrie 2015)
– Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015)
– Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc (octombrie 2015)

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac vor fi disponibile în curând pe: conac.sonoro.ro.

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași este cea mai veche bibliotecă universitară și una dintre cele mai importante biblioteci din România. Clădirea a fost construită în stil neoclasic între anii 1930-1934, cu o fațadă executată în piatră masivă de Rusciuk și un balcon cu coloane ionice la etaj. În perioada interbelică a adăpostit sediul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I” și biblioteca acesteia. După al Doilea Război Mondial clădirea a fost naționalizată, în ea mutându-se Biblioteca Universității. Prin reunirea fondurilor celor două biblioteci a fost creată Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.
Clădirea ridicată de Fundațiunea „Regele Ferdinand I” din Iași a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2004.

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.