Acces liber în culisele Sălii Majestic de la Odeon de Ziua Mondială a Teatrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/acces-liber-%c3%aen-culisele-s%c4%83lii-majestic-de-la-odeon-de-ziua-mondial%c4%83-a-teatrului/

De Ziua Mondială a Teatrului, miercuri, 27 martie, între orele 12.00 – 20.00, publicul poate vizita culisele Sălii Majestic a Teatrului Odeon. Vizitatorii vor pătrunde în universul încă nedescoperit al unui spectacol, viitoarea premieră „Delirium”, de Enda Walsh.

Un articol de Petre Ivan|25 martie 2019

„Călătoria ta este către clipă, către moment, către întâlnirea irepetabilă cu cei asemenea ţie. Călătoria ta este către ei, către inima lor, către subiectivitatea lor. Călătoreşti prin ei, prin emoţiile lor, prin amintirile lor pe care tu le trezeşti şi le pui în mişcare. Călătoria ta e vertiginoasă, nimeni n-o poate măsura sau reduce la tăcere.” Fragment din mesajul de  Ziua Mondială a Teatrului 2019 de Carlos Celdrán (Cuba), regizor de teatru, dramaturg, profesor de teatru, profesor universitar.

Vizitatorii vor pătrunde în universul încă nedescoperit al unui spectacol, viitoarea premieră „Delirium”, de Enda Walsh, o reinterpretare radicală după „Fraţii Karamazov” de F.M. Dostoievski, în regia lui Vlad Massaci.

Anul acesta, participanţii vor găsi în Galeria Odeon (foaierul Sălii Studio) o grădină în care pot vedea „Frumuseţea nevăzută”, o expoziţie foto cu 20 de portrete ale doamnelor din spatele scenei Teatrului Odeon, iar la etaj va fi organizată o altă expoziţie, de caricaturi, realizată de actorul Marius Damian.

Trupa Teatrului Odeon, personalul tehnic şi administrativ îi vor întâmpina pe vizitatori. Intrarea este liberă.

Teatrul Odeon şi-a deschis larg porţile anul trecut, invitându-şi spectatorii într-o călătorie cu ajutorul tehnologiei, în universul magic din spatele cortinei. În acest an însă, la cea de-a II-a ediţie, îşi propune o altfel de călătorie, o incursiune în care e nevoie de curaj şi de un dram de curiozitate, pentru că de această dată „A fi sau a nu fi” îşi găseşte răspunsul într-un tur ghidat prin spaţiile nedestinate publicului.

Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită pe 27 martie, a fost organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al IX-lea Congres mondial al Institutului Internaţional de Teatru. În 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru.

Foto: Ziua Mondială a Teatrului – facebook

30
/05
/23

Palatul Dacia-România de pe Lipscani își deschide special porțile, în perioada 1-5 iunie, pentru a găzdui cel mai distractiv eveniment cultural dedicat întregii familii: expoziții cu jucării din Epoca de Aur, creații LEGO de mari dimensiuni, cinema, spectacole și cursuri de artă.

29
/05
/23

La doar 15 Km de Constanța se află Techirghiol,  un oraș recunoscut pentru existenţa uneia dintre cele mai moderne baze de tratament balneo – fizico –  kinetic din ţară, dar prea puțin cunoscut pentru celelalte comori arhitecturale pe care le adăpostește. Povestea însă se rescrie în această vară, cu ajutorul „Iubește-ți orașul: Heritage Instameet Techirghiol”. Festivalul de artă din Techirghiol și Cronicari Digitali declară deschis sezonul explorărilor arhitecturale!

29
/05
/23

Cea de-a doua ediție a Bucharest Opera Festival aduce pe scena Operei Naționale București producţii de pe două importante scene europene : „Manon Lescaut” de G. Puccini, coproducţie Teatrul Național din Belgrad – Opera Madlenianum (17 iunie) şi „Pelleas și Melisande” de Debussy,  producţie a Operei Maghiare de Stat din Budapesta (23 iunie). 

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

29
/05
/23

O întâlnire cel puțin promițătoare a artei cu știința se întâmplă în 1904, într-un bar celebru din Mormartre, Lapin Agile, locul unde se prefigurează germenii genialității lui Picasso și Einstein, două figuri emblematice pe care autorul le-a plasat în perioada anterioară descoperirilor lor.

28
/05
/23

O creatoare fără operă? Nu, o artistă care a făcut artă în feluri cu adevărat neconvenționale. O ființă care vrea să supună lumea, o zeiță, un mit. O personalitate fără de care, spunea Salvador Dalí, arta nu ar fi ajuns atât de departe.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

26
/05
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” dirijat de Cezar Verlan, invită publicul la primul concert dedicat celor mai mici spectatori - bebelușilor (0-12 luni) și femeilor însărcinate. Concertul „Madrigal for Babies” este organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, și are loc sâmbătă, 3 iunie 2023, începând cu ora 11:00, la Circul Metropolitan București.