Ad Hoc debutează în „Harap Alb“ cu 10.000 de exemplare dintr-un album
https://www.ziarulmetropolis.ro/ad-hoc-debuteaza-in-harap-alb-cu-10-000-de-exemplare-dintr-un-album/

Prima trupă de punk acustic folcloric medieval din ţară, Ad Hoc, originară din ţinutul Transilvaniei îşi lansează joi, pe 17 octombrie 2013, primul lor album – ,,Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale” în numărul 7 al revistei „Harap Alb continuă…”.

Un articol de Andrada Văsii|14 octombrie 2013

Prima trupă de punk acustic folcloric medieval din  ţară, Ad Hoc, originară din ţinutul Transilvaniei, îşi lansează joi, pe 17 octombrie 2013, primul lor album – ,,Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale” în numărul 7 al revistei „Harap Alb continuă…”.

Evenimentul va avea loc  în Music Club din Bucureşti şi reprezintă o dublă premieră pentru România: pentru prima dată o trupă românească îşi lansează albumul de debut într-un număr atât de mare – 10.000 de exemplare – complet gratuit (preţul revistei fiind acelaşi) şi pentru prima dată povestea albumului este integrată în  aventurile lui Harap Alb, artiştii jucând rolul de „trubaduri şturlubatici” şi în lumea fantastică a lui Harap Alb.

După 4 ani de existenţă, Ad Hoc lansează primul lor material discografic. Cele aproape 200 de concerte pe care le-au susţinut prin toată ţara şi entuziasmul publicului i-au convins pe băieţi că a venit momentul să imprime un prim EP.

„Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale” va conţine 6 piese originale Ad Hoc, un cover după binecunoscuta piesă „The Drunken Sailor” şi un bonus video.

Intitulat după motto-ul formaţiei (o traducere a sintagmei ,,Sex, drugs and Rock ‘n’ Roll” într-o variantă medievală românească), EP-ul poartă numele single-ului lansat în luna iulie a acestui an şi reprezintă, într-o mare măsură, filozofia de viaţă a celor 5 ,,AdHoci”.

Album Ad Hoc şi poveşti desenate în revista Harap Alb

Despre albumul celor de la Ad Hoc  şi colaborarea cu „Harap Alb continuă…”, Dan „Ursu” Olar, percuţionistul şi managerul trupei declară: ,,E scurt, deoarece programul încărcat de concerte nu ne-a permis să înregistrăm mai mult. Pentru moment am hotărât să lansăm EP-ul de faţă, acesta cuprinzând piesele noastre complet originale. Chiar dacă majoritatea pieselor pe care le cântăm sunt foarte diferite de sursele vechi din care ne inspirăm, am considerat că e mai important să punem acum pe un CD ceea ce am compus noi. În ceea ce priveşte colaborarea cu „Harap Alb continuă…”, aceasta ne onorează. Este o colaborare pe cât de evidentă, pe atât de inevitabilă – ei exprimă prin bandă desenată ceea ce facem noi în muzică.”

Ad Hoc

Membrii trupei Ad Hoc, portretiza’i ca personaje de benzi desenate pe afişul evenimentului

Ad Hoc a luat fiinţă acum 4 ani în Oradea, la iniţiativa lui Sergiu ,,Corbu” Boldor, şi a trecut prin multe schimbări de formă şi fond. Pornind de la un duet stradal care cânta muzică de cameră, au ajuns sa fie un grup de 5 flăcăi care îmbină atitudinea punk cu instrumentele acustice, filozofiile şi elementele folclorice româneşti, cu o melodie şi o tehnică medievală.

Ei nu susţin concerte, ci spectacole, combinând cu succes costumele medievale cu efecte de fum şi lumini. Ad Hoc reuşeşte să îmbine tatuaje, piei, blănuri, poveşti şi legende din folclor, opinci şi motive tradiţionale româneşti, grai şi ritmică autentică, totul într-o formă cât se poate de atipică şi energică.

Pentru acest proiect fiecare dintre membrii trupei Ad Hoc şi-a adus contribuţia personală în baza pregătirii profesionale şi a experienţelor anterioare. „Am colaborat cu mai multe trupe româneşti, printre care Celelalte Cuvinte sau Luna Amară şi am făcut parte din organizarea unor festivaluri de renume din România – IRAF sau Stufstock, de exemplu. Am fost şi „cărători de scule” şi impresari. Am bătut ţara în lung şi-n lat de la Iaşi, la Timişoara, de la Oradea la Vama Veche.

Îmi aduc aminte că acum câţiva ani buni, împreună cu Ursu, am călătorit prin Europa trăind din cântat stradal. Credem că pentru a putea pretinde că facem ceva cu adevărat bun, trebuie să şi stim ce facem. Sperăm ca rezultatul să fie pe măsură. Până acum, noi suntem foarte mulţumiţi şi se pare că şi publicul la fel” – spune Sergiu ,,Corbu” Boldor.

Info:

Cei 5 Ad Hoc sunt: Dan ,,Ursu” Olar (percuţie), Sergiu ,,Corbu” Boldor (vioară, voce), Adrian ,,Şoimu” Bologa (vioară, voce), Igor Antoniuc ,,Făt-Frumos” (chitară, voce) şi Andrei Nagy ,,Vampiru” (violoncel).

Foto credit: Facebook Ad Hoc

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.

08
/04
/22

Asociația Docuart organizează spectacolul-expoziție „Confesiuni congruente - Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Bălești, județul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenție socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 și dedicat copiilor, părinților, profesorilor și membrilor comunității din Ceauru-Bălești.

08
/04
/22

Artista Alina Ușurelu este rezidenta Casei Tranzit, la Cluj, până în 17 aprilie a.c. unde derulează o cercetare artistică și performativă despre epuizare în cadrul proiectului (burn)OUT. Rezidența se încheie cu două evenimente programate sâmbătă, 16 aprilie: un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice”, între 13:00 și 14:30, și prezentarea cercetării artistice la 18:00.

04
/04
/22

În ciuda relației noastre „love-hate” cu orașele de azi, datorită lor a apărut una dintre cele mai contrastante, fragile și inedite forme de exprimare: arta urbană/ stradală. Iată 10 teme de discuție despre orașul și agitația cotidiană ca surse de stres dar și de comunicare artistică, cu un artist vizual interesant de descoperit.