Adam Michnik, Evgheni Vodolazkin, Andrei Codrescu și José Luís Peixoto vin în octombrie la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/adam-michnik-evgheni-vodolazkin-andrei-codrescu-si-jose-luis-peixoto-vin-in-octombrie-la-timisoara/

Tema celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara este „Libertatea: Între istorie şi literatură” .

Un articol de Liliana Matei|14 septembrie 2019

Cu același prilej va avea loc o seară specială dedicată momentelor din decembrie 1989 de la Timișoara, cu participarea unor importanți scriitori timișoreni. Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), plănuită să aibă loc în perioada 23-26 octombrie, le prilejuiește iubitorilor de literatură din orașul de pe Bega întâlnirea cu nume importante ale literaturii universale contemporane, alături de scriitori români de primă mărime.

Istoricul, eseistul și jurnalistul politic Adam Michnik, îndrăgitul scriitor rus Evgheni Vodolazkin, scriitorul american de origine română Andrei Codrescu și José Luís Peixoto, cel mai important scriitor portughez din nou generație, considerat „noul Saramago”, se află pe lista scriitorilor pe care fanii Festivalului vor avea ocazia să îi întâlnească în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara în serile de 23, 24 și 25 octombrie, începând cu ora 18.00.

„FILTM aduce, în viitoarea Capitală Culturală Europeană, nume de rezonanţă ale literaturii de pe continent şi din lume. Vă aşteptăm alături de scriitori, istorici, universitari şi jurnalişti importanți la lecturi, dialoguri, dezbateri şi polemici. După 30 de ani de la Revoluţie, ne bucurăm de libertate, între literatură şi istorie. Veniţi să scriem împreună patru zile de istorie literară!”, a declarat Robert Șerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.

Programul ediției din acest an include lecturi publice în premieră și dezbateri pornind de la tema ediției din acest an: „Libertatea. Între istorie și literatură”, aleasă pentru a marca cei 30 de ani de la Revoluția din 1989.

Un moment aparte în program îl reprezintă seara dedicată scriitorilor timișoreni și dialogului despre libertate, libertate de expresie, despre rolul scriitorului în cetate, în Timișoara, primul oraș românesc liber. Evenimentul va avea loc în ultima seară a Festivalului: sâmbătă, 26 octombrie, începând cu ora 18.00, la Librăria „La Două Bufnițe”.

Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect inițiat în 2012, care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste, inițiate de Fundația „A Treia Europă”.

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.