Adina Pintilie, Ursul de Aur şi premiul de debut la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/adina-pintilie-ursul-de-aur-si-premiul-de-debut-la-berlin/

Regizoarea română Adina Pintilie a câştigat Ursul de Aur şi premiul pentru cel mai bun debut la prestigiosul Festival de Film de la Berlin, cu filmul experimental „Touch Me Not”, o coproducţie internaţională.

Un articol de Ionuţ Mareş|24 februarie 2018

Filmul experimental „Touch Me Not”, al regizoarei române Adina Pintilie, a câştigat sâmbătă seară Ursul de Aur şi premiul pentru cel mai bun debut la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin.

Cu o ditribuţie internaţională de actori, „Touch Me Not”, scris de Adina Pintilie, este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete. O femeie şi doi bărbaţi, în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact.

Născută pe 12 ianuarie 1980, Adina Pintilie este regizor şi scenarist. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Regie Film, în 2008.

Adina Pintilie este prima regizoare din România prezentă în Competiţia celebrului festival de film din capitala Germaniei.

Producătorii filmului sunt: Bianca Oana, Philippe Avril și Adina Pintilie.
Co-producători: Rohfilm Productions (Germania), PINK (Cehia), Agitprop (Bulgaria), Les Films de
l’Etranger (Franța).

„Touch Me Not” este o co-producție România-Germania-Cehia- Bulgaria-Franța, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Eurimages, Mitteldeutsche Medienförderung, Torinofilmlab, Fondul Cinematografic Ceh, Centrul Național Bulgar de Film, Eurométropole de Strasbourg, MEDIA Creative Europe, Sensiblu, Christian Tour, în colaborare cu The Post Republic, cu participarea HBO România și a Televiziunii Române, prin asociere cu Hi Fi Productions – Laura Georgescu-Baron, și cu sprijinul ICR și a Uniunii Cineaștilor din România.

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost câştigat de americanul Wes Anderson, pentru „Isle of Dogs”. Premiul a fost ridicat de actorul Bill Muray.

 

Premiul Special al Juriului a fost câştigat de filmul „Twarz”, al regizoarei poloneze Malgorzata Szumowska.

 

Rusoaica Elena Okopnaya a primul Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită, pentru costumele şi scenografia filmului „Dovlatov”, al regizorului rus Alexey German Jr.

 

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de Manuel Alcalá şi Alonso Ruizpalacios, pentru filmul mexican „Museo”, regizat de Alonso Ruizpalacios.

Cel mai bun actor a fost ales Anthony Bajon, pentru filmul „La prière!”, al regizorului francez Cédric Kahn.

Cea mai bună actriţă a fost aleasă Ana Brun, din Uruguay, pentru filmul „Las herederas”, în regia lui Marcelo Martinessi.

„Las herederas” a fost recompensat şi cu Ursul de Argint „Alfred Bauer” acordat unui film care deschide noi perspective.

 

18
/04
/22

Selecția de filme OWR#15 surprinde la scară mică complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg.

07
/04
/22

Regizorul american Steven Speilberg a acceptat invitatia American Independent Film Festival de a intra într-un dialog cu publicul cinefil din România. Vineri, 15 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, după proiecția filmului West Side Story va avea loc o conversație care va fi moderată de criticul de film Andrei Gorzo.

06
/04
/22

Questo, platforma de divertisment urban care oferă jocuri tematice de explorare a lumii reale, și HBO Max provoacă bucureștenii să descopere universul serialului românesc „RUXX” într-un mod inedit, din 9 aprilie!

05
/04
/22

Luna aprilie marchează lansarea unui nou proiect educațional organizat de Asociația One World Romania. Pornind de la principiul că citirea unui film se poate asemăna cu cititul unei cărți, proiectul „Educație media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic.

31
/03
/22

CRONICĂ DE FILM Câte ceva despre noul film al lui Pedro Almodóvar, “Madres paralelas” (2021), ajuns acum şi în cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.