„After.Life”, un spectacol de Sasha Dodo, la CNDB
https://www.ziarulmetropolis.ro/after-life-un-spectacol-de-sasha-dodo-la-cndb/

SpectacoIul de dans contemporan „After.Life” va fi pus în scenă pe 27 şi 28 septembrie, orele 19:30, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2017

Cuplul de poeți și artiști ruși Alexander Omelchenko (Sasha Dodo) și Katya Zorina a lucrat în această perioadă alături de o echipă de artiști români, dar și de o parte din public într-o serie de laboratoare și ateliere de explorare artistică a temei vieții de apoi și a modului în care se reflectă ea în imaginarul colectiv.

Împreună cu dansatoarele Virginia Negru, Simona Baciu și Smaranda Găbudeanu, muzicianul Cătălin Diaconu și artista video Elena Muchnaya, Sasha Dodo  a creat un spectacol-nucleu, din care în perioada următoare scenele se vor desface, vor fi puse sub lupă și explorate în detaliu printr-o serie performance-uri în spații neconvenționale.

Spectatorul are acum șansa de a se afla la intersecția acestor căutări, în spațiul de maximă bogăție și varietate de mijloace, idei și imagini.

Prin elemente de contact improvisation, butoh, proiecții video, basme, improvizație muzicală și marionete, artiștii creează un spațiu poetic în care pun la încercare prejudecăți și așteptări convenționale, explorând ceea ce ar putea să existe mai departe.

”Înainte să vorbim despre ce se întâmplă după, este necesar să înțelegem ce este acum și aici, cât și ce a fost înainte. Cine este privitorul? Care este perspectiva din care privim? La intersecția acestor întrebări intervine misterul. ”

Alexander Omelchenko este un coregraf, regizor și poet rus care creează în cadrul laboratoarelor și spectacolelor sale un mediu al improvizației, unde experimentul și cercetarea sunt infinite. Materialului coregrafic i se oferă un context complex și abstract, dar bine structurat. Această abordare oferă creațiilor sale un iz poetic și inovator, desprins parcă dintr-o galaxie paralelă, fascinantă pentru public și interpreți.

Katya Zorina, artist asociat al proiectului, se definește ca poetă a spațiului,analistă și consultantă în sistemul Human Design și BG5 (inginerie de grup)

After.Life

de: Sasha Dodo

cu: Virginia Negru, Simona Baciu, Smaranda Găbudeanu

muzică live: Cătălin Diaconu

video-proiecție: Elena Muchnaya

costume: Georgiana Gherghișan

decor: Evgheni Pînzari

Spectacolele sunt programate pentru datele de 27 și 28 septembrie, la Centrul Național al Dansului București. Prețul biletului este de 25 lei (preț întreg) sau 15 lei (preț redus), acesta putând fi achiziționat de pe kompostor.ro și de la sala Stere Popescu înainte de începerea fiecărui spectacol. Studenții și elevii din instituțiile partenere CNDB* beneficiază de intrare gratuită pe bază de rezervare.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.