Al unsprezecelea TESZT pentru publicul timișorean
https://www.ziarulmetropolis.ro/al-unsprezecelea-teszt-pentru-publicul-timisorean/

Spectacole din Serbia, Germania, Olanda, Franţa, Kosovo, Ungaria, Bulgaria, Italia şi România – le veţi putea vedea pe toate în luna mai, când are loc Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara, TESZT. Evenimentul a ajuns la ediţia cu numărul 11.

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2018

Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, TESZT, este organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în perioada 20-27 mai, în sălile Teatrului Maghiar și ale Cercului Militar.

Vor fi spectacole convenționale și alternative, dans contemporan, performance-uri bazate pe videomapping, dar și o instalație multimedia. După fiecare spectacol vor avea loc discuții cu artiștii, publicul având ocazia de a pune întrebări și a afla detalii legate de procesul de creare a spectacolului. Va fi organizat și un workshop de dans contemporan coordonat de Toula Limnaios și dansatorii trupei sale din Berlin, cie.toula limnaios.

Noutatea ediției din acest an constă în programul „Xtensions”, desfășurat în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, care va prezenta spectacole cu acces gratuit pentru public, majoritatea în aer liber. Programul detaliat și descrierea spectacolelor vor fi publicate în curând, odată cu punerea în vânzare a biletelor și abonamentelor.

TESZT 2018- spectacolele selecționate

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
Jörg Graser: Rabenthal
Regia: Radu Afrim

Qendra Multimedia, Pristina (Kosovo)
Jeton Neziraj: Un spectacol cu patru actori și niște porci și niște vaci și niște cai și un prim-ministru și o vacă Milka și niște inspectori locali și internaționali
Regia: Blerta Neziraj

Teatrul Bitef / Czk Tivat/ Maszk / Think Tank Studio (Serbia-Ungaria-Muntenegru)
Jami district
Regia: Kokan Mladenović

Teatrul Național Subotica, Trupa maghiară (Serbia)
Ingrid Lausund:Hernie de disc
Regia: Veljko Mićunović

cie. toula limnaios (Germania)
tempus fugit
Concept/ Coregrafie: Toula Limnaios

Teatrul „Kosztolányi Dezső” Subotica (Serbia)
Norul cu pantaloni
Regia: Kokan Mladenović

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
Orașul nostru
Regia: Cristian Ban

Trupa Secretă/ Producție Füge, Budapesta (Ungaria)
Tótferi
Regia: Kárpáti Péter

Oriantheatre (Franța)
KA-F-KA
Regia: Mehdi Farajpour

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
Patrick Ellsworth: Dansând în noapte
Regia: Kocsárdi Levente
Musical de Vlaicu Golcea

Teatrul „Jászai Mari”, Tatabánya (Ungaria)
Tadeusz Słobodzianek: Clasa noastră
Regia: Guelmino Sándor

Teatrul Național „Toša Jovanović” Zrenjanin (Serbia)
Zrenjanin
Regia: Boris Liješević

Teatrul Reflektor / E8/ Teatrul Bitef (Serbia)
Macho Men
Concept: Milena Bogavac și Vojislav Arsić

Two Destination Language (Scoția-Bulgaria)
Near Gone
Creat de Katherina Radeva și Alister Lownie

Marco Chenevier/ALDES (Italia)
Această operă despre portocală
Autor: Marco Chenevier

F.A.C.E. Szabó Visual Performing Arts Ensemble (Germania)
Coming out. Omagiu lui P. P. Pasolini
Regia: Szabó Kristóf

Veronika Szabó (Ungaria)
Queendom
Regia: Veronika Szabó

Teatrul Szkéné Budapesta (Ungaria)
Háy János: Dificil
Regia: Bérczes László

Teatrul „Koreja” Lecce (Italia)
Frame
Design și concept de Alessandro Serra

Ivo Dimcev (Bulgaria)
Sculptures
Concept: Ivo Dimcev

Programul Xtensions

Schuberty-Krahl-Bauer (Germania)
Anima
Concept: Rike Schuberty, Simon Krahl, Simon Bauer

Los INnato (Spania)
NO/Nato
Concept: Marko Fonseca și Raúl Martínez

Bram Gaafland (Olanda)
Prințul gălăgios al bucătăriei
Concept: Bram Gaafland

Asociația Solidart Timișoara
Altă zi cu soare
Text și regie: Andrei Ursu

Foto: TESZT – facebook

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.