Alcarràs, câștigătorul Ursului de Aur de la Berlinale, vine în cinematografele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/alcarras-castigatorul-ursului-de-aur-de-la-berlinale-vine-in-cinematografele-din-romania/

Intrat în istoria Berlinalei ca prima peliculă în limba catalană recompensată cu Ursul de Aur, Alcarràs (r. Carla Simón), un portret plin de empatie al familiei Solé, se vede în cinematografele din România din 15 iulie, distribuit de Bad Unicorn.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2022

Inspirat din viața familiei regizoarei și realizat numai cu actori neprofesioniști cu vârste cuprinse între 5 și 80 de ani, filmul spune povestea familiei Solé, o familie numeroasă de fermieri dintr-un mic sat din regiunea Catalonia, Alcarràs. Anul surprins în film poate fi ultimul în care cele 3 generații își petrec timpul împreună, culegând piersici din livada familiei. Noile planuri pentru teren, care includ tăierea piersicilor și instalarea de panouri solare, provoacă o ruptură în această familie mare, unită, tulburată de un viitor incert.

”Un film plin de umor și emoționant în același timp, care bifează toate căsuțele unui film foarte specific cu un impact emoțional puternic, un eseu grijuliu care poate tulbura și liniști în același timp.” (Screen Daily)

Portret a trei generații, Alcarràs trece prin nesfârșitele jocuri ale copiilor, prin ochii cărora se resimte bună parte din tensiunea ce planează peste familie, rebeliunile adolescenților față de tatăl dur (în realitate, doar copleșit de context), protestele locale împotriva prețurilor impuse fermierilor și momentele pansive ale patriarhului și bunicului blând Solé.

Alcarràs este atât un portret de familie, cât și al unei regiuni catalane rurale din ziua de azi, care vorbește, transgresând ficțiunea, despre inevitabilitatea scurgerii timpului, despre estomparea tradițiilor și despre cum modernitatea poate fi, nu de puține ori, și crudă.
La final, te bucuri să fi petrecut această ultimă vară cu ei și ți-ar plăcea să crezi că, undeva, cândva, familia Solé va culege din nou piersici.

Începând din 15 iulie Alcarràs va rula în 25 de cinematografe din 15 orașe din România. Lista completă și programul este disponibil aici: https://badunicorn.ro/film/alcarras

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.