Alexandru Repan, 75. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-repan-75-la-multi-ani/

„Niciodată nu se ştie ce e aia „generaţia de aur”. Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generaţie de aur, era un tânăr care juca şi el teatru binişor, dar pentru George Constantin generaţia de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generaţie de aur, şi uite aşa, când actorul ajunge la vârsta maturităţii, nu a vieţii, a maturităţii sale artistice, conform destinului, putinţei, talentului (…) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proţăpit de soartă şi devine şi el un metal preţios.” – Alexandru Repan

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2015

Actorul Alexandru Repan împlineşte astăzi vârsta de 75 de ani. În cei 55 de ani de carieră, acesta a jucat în peste 70 de spectacole şi peste 30 de filme, fiind distins cu numeroase premii. În anul 2002,  a fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, “pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

În această seară, Alexandru Repan îşi va sărbători cea de-a 75-a aniversare pe scena Teatrului Nottara, Sala Sala George Constantin, unde de la ora 19.30, este programat spectacolul Rapsodie-n roz după „Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt, în care maestrul Repan apare în dublă ipostază: alexandru_repande actor şi de regizor.

Oscar are zece ani, dar îmi este greu să cred că există un copil care să stea o oră şi jumătate pe scenă și să joace un rol atât de solicitant. În ceea ce o privește pe Tanti Roz, ea pretinde că vârsta sa este o cifră cu treisprezece zerouri, deci are miliarde de ani; e de vârsta cosmosului nostru, născut odată cu Big Bang-ul. Totuși, ca ea să poată avea miliarde de ani, există o singură șansă: să fie înger. Îngerii nu au vârstă.  Astfel, mi-a venit ideea să inversez distribuția. Eu nu am vrut să joc un copil, ci povestea lui, împreună cu un înger. De fapt, alături de o familie de îngeri, cu un pian și cu un violoncel; trei fiinţe spirituale, care acompaniază douăsprezece zile din eternitatea postumă a acestui băiat – Alexandru Repan

Foto: Alexandru Repan – Simion Buia, cinemagia

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.