„Alice T.”, de Radu Muntean, premieră mondială în competiția Festivalului de la Locarno
https://www.ziarulmetropolis.ro/alice-t-de-radu-muntean-premiera-mondiala-in-competitia-festivalului-de-la-locarno/

„Alice T.”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Hîrtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) va avea premiera mondială pe 4 august, în cadrul competiţiei internaţionale a Festivalului de la Locarno, concurând pentru Leopardul de Aur, premiul de top acordat de juriul festivalului elveţian, care şi-a publicat astăzi selecţia.

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2018

Cu un scenariu semnat de Alexandru Baciu, Radu Muntean și Răzvan Rădulescu, filmul o are în prim plan pe Alice Tarpan (Andra Guţi), de aproape 17 ani, urmărind relația acesteia cu mama sa adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), pe fondul unei adolescențe complicate.

„Alice T.” este cel de-al șaselea lungmetraj semnat de Radu Muntean. Filmul este o co-producție România-Franța-Suedia, fiind produs de Multi Media Est (MME) casa cu care regizorul a realizat toate filmele sale anterioare.

Alături de Andra Guţi și Mihaela Sîrbu, din distribuție fac parte și Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu și Maria Popistaşu. Vânzările internaționale sunt gestionate de Films Boutique. Filmul are deja distribuitor în Franța, Bac Films, iar Voodoo Films îl va distribui în România.  

Radu Muntean se află la a doua selecție la Festivalul de la Locarno, după ce a participat în competiția oficială din 2010 cu „Hîrtia va fi albastră”. Cea dea 71-a ediție a Festivalului va avea loc între 1 și 11 august 2018.

Festivalul a fost înființat în 1946 și este unul dintre festivalurile de film cu cea mai veche tradiție, fiind recunoscut ca o platformă de prestigiu pentru filmele de artă.

Lista regizorilor care au debutat pe scena internațională la Locarno IFF include nume ca Milos Forman, Mike Leigh, Béla Tarr, Aleksandr Sokurov, Atom Egoyan, Jim Jarmusch, Spike Lee, Abbas Kiarostami, Gus Van Sant sau Fatih Akin.

Festivalul a cunoscut o dezvoltare remarcabilă sub conducerea directotului artistic Carlo Chatrian, care a primit recent propunerea de a-și continua activitatea preluând conducerea artistică a Festivalului de Film de la Berlin.

„Alice T.” – Sinopsis

Alice Tarpan are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescență complicată. Nu e vorba doar de problemele de la școală, sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă a aflat de toate astea.

Foto: Alice T. – Voodoo Films

 

 

10
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Miza celor mai multe filme de epocă, bazate în general pe romane, este de a crea un conflict între moravurile vremii şi secrete intime care, dacă ar fi dezvăluite, ar fi condamnate public.

07
/01
/22

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de 25 de ani filme independente de referință, premiate sau prezentate la marile festivaluri de film, anunță titlurile care vor fi lansate în cinema în primăvara anului 2022.

28
/12
/21

Anul 2021 a fost unul foarte bun pentru cinematografia română pe plan internaţional - nominalizări sau premii la mari festivaluri şi gale. Dar şi 2022 ne-ar putea oferi mai multe surprize plăcute. Ziarul Metropolis vă prezintă cele mai aşteptate filme româneşti ale noului an.

27
/12
/21

Între educație și comunitate punem semnul egal din perspectiva viitorului. „MARTORUL 1”, filmul documentar care prezintă o Românie aflată în luptă continuă pentru accesul la educație și viitor, o Românie mai puțin vizibilă care ajută copiii să-și împlinească visurile, loviți de realitatea sărăciei, va putea fi vizionat în premieră națională pe Digi Life, în data de 30 decembrie, începând cu ora 22:00.

27
/12
/21

Nominalizat la Palme d'Or 2021, cel mai nou film al cineastului italian Nanni Moretti, ajunge pe marile ecrane din România din 7 ianuarie, distribuit de Independența Film. „Trei etaje”/ „Tre piani” urmărește viețile a trei familii care locuiesc în aceeași clădire și ale căror povești se intersectează într-un mod tulburător, cu urmări nefaste pentru toată lumea.

21
/12
/21

Deşi 2021 a fost un an al revenirii, iar festivalurile au avut de unde alege, m-am oprit doar la cinci filme pentru topul de final. Trei de la Cannes, care a avut o ediţie foarte bună, în ciuda unui Palme d`Or discutabil, unul de la Berlin, care se întâmplă să fie şi românesc, şi un altul recuperat din 2020.

20
/12
/21

Voluntar la orice vârstă nu este doar o idee, ci un mod de existență pentru mulți semeni de-ai noștri care îmbracă această vocație. Documentarul „Martorul 78”, care prezintă o serie de interviuri energizante și antrenante despre viața de voluntar în comunitățile vulnerabile din România, evidențiind și configurația unui model de dezvoltare civică prin pasiune, dragoste și nu în ultimul rând, curaj, va putea fi vizionat în premieră națională pe Digi Life, în data de 23 decembrie, de la ora 22:00.

08
/12
/21

Întâmplarea a făcut să revăd recent într-un cinematograf din Palermo, la un cineclub şi în versiune originală, adică vorbit în engleză, nu dublat în italiană, „Sunset Boulevard”, clasicul film noir din 1950 al lui Billy Wilder.

08
/12
/21

„Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizat de Radu Jude, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala de anul acesta și propus de România pentru nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internațional” a galei Oscar 2022, este considerat de criticii străini favorit pentru selecția la premiile acordate de Academia Americană de Film.