Ambulanța pentru Monumente a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ambulanta-pentru-monumente-a-castigat-premiul-publicului-in-cadrul-premiilor-europene-pentru-patrimoniu/

„Ambulanţa pentru monumente” este câştigătoarea Premiului Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiilor Europa Nostra 2020, datorită votului exprimat de peste 12 000 de cetăţeni din întreaga Europă.

Un articol de Liliana Matei|11 noiembrie 2020

Ca urmare a măsurilor de siguranță împotriva răspândirii COVID-19, ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu s-a desfășurat pentru prima dată integral în mediul online.

„Implicarea comunității în prezervarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialiști, recuperarea tehnicilor traditionale si a resurselor materiale locale și concentrarea pe o abordare responsabila a mediului înconjurător sunt caracteristici esențiale pentru succesul abordării noastre de salvgardare a patrimoniului. Premiul contribuie la promovarea misiunii noastre și ne întărește gândurile de extindere a proiectului în alte țări europene care se confruntă cu abandonul monumentelor”, au declarat Eugen și Veronica Vaida, dezvoltatorii proiectului, arhitecți în Asociația Monumentum.

Laureații Marilor Premii din anul 2020 sunt:

1.restaurarea exemplară a bazilici „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila (Italia), grav avariată de cutremurul devastator din anul 2009;

2.proiectului „Rețeaua Tramaontana III” (Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Spania), dedicat cercetării patrimoniului tangibil și intangibil din regiunile montane ale Europei;

3.marea expoziție „Auschwitz. Nici demult. Nici departe” (Polonia, Spania), ce a marcat 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de concentrare.

05
/07
/23

Therme Forum pentru Teatru și Arhitectură, eveniment înscris pe agenda FITS și la această ediție aniversară, i-a avut invitați pe unii dintre cei mai importanți arhitecți și critici de arhitectură din lume, printre care Tateo Nakajima, Heidi Ramsvik, Robert Hanea, Adam Flatto, Robbie Hammond, Ricky Burdett, Richard Florida, Arthur Mamou-Mani și Paul Goldberger.

04
/07
/23

Cămașa cu altiță iese din spațiul convențional de expunere și ajunge, pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris, într-o expoziție intitulată „Umăr la umăr – Sărbătorirea comunității și a artei țesutului bluzelor tradiționale din România și Republica Moldova”.