Amerika, în premieră la Teatrul EXCELSIOR
https://www.ziarulmetropolis.ro/amerika-in-premiera-la-teatrul-excelsior/

Teatrul EXCELSIOR prezintă în premieră, marţi 6 şi miercuri 7 martie, de la ora 19:00, Amerika după Franz Kafka, versiunea scenică şi regia Geirun Țino.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2018

 

Regizor austriac de origine română, Geirun Țino a absolvit în 1974 regia de teatru la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.

Timp de peste zece ani a supravieţuit cenzurii politice şi a realizat peste treizeci de producții pe mai multe scene din țară. În perioada 1982 – 1984 a fost numit director artistic al Teatrului Municipal din Bacău. În 1985 a emigrat în Austria, stabilindu-se la Viena. După 1989 s-a reîntors cu plăcere în țară de fiecare dată când a fost invitat să monteze.

A înființat la Viena în 1989 Școala de teatru „Pygmalion” și în 1995 „Teatrul Pygmalion”. În 2012 a primit Medalia Crucea de Aur a orașului Viena pentru cultură și pentru forme teatrale noi, iar în 2014 Premiul pentru cel mai bun concept artistic austriac. În cariera sa artistică a montat în repetate rânduri Kafka, fiind preocupat de universul imaginat de marele scriitor.

Karl Rossmann, 17 ani, emigrant, un nou născut în „Țara făgăduinței”, căci America rămâne țara făgăduinței, nicidecum a împlinirilor, întâlnește la debarcare un compatriot, un pribegit, perdant al visului și experienței americane, care cu sarcasm îi proiectează filmul viitoarelor lui eșecuri. Un lanț dureros al visurilor rănite, al ocaziilor ratate, al nedreptăților și umilințelor de neocolit vor fi furibund descrise, jucate, insinuos induse, desenate, la figurat și la propriu, de compatriotul, întâmplător întâlnit, care-și câștigă traiul zilnic ca pictor de stradă. Flexibil în povestire și necruțător în mesaj, el se identifică cu toate personajele care vor fărâmița fără milă „visul american” al naivului imberb emigrant. Un spectacol de „teatru în teatru” în care Pictorul ambulant, în complicitate cu publicul, va preda unui expatriat – Karl Rossmann – dureroasa lecție a umilinței. – Geirun Țino

Franz Kafka (1883 – 1924) este considerat unul dintre cei mai revoluționari autori ai secolului XX, iar Amerika” una dintre cele mai importante lucrări ale sale, alături de „Procesul”, „Metamarfoza” și „Castelul”. Începând cu 1912, Kafka a început să scrie un roman cu titlul „Dispărutul”, rămas neterminat. Fragmentele existente au fost publicate postum, în 1927, fiind reunite sub titlul „Amerika”.

Amerika după Franz Kafka

traducerea și dramatizarea Geirun Țino

Distribuţia:

Pictorul ambulant: Dragoș Spahiu

Karl Rossmann: Mihai Mitrea

Regia, scenografia și ilustrația muzicală: Geirun Țino

Primele reprezentații: 6 și 7 martie 2018

Foto: Amerika – facebook

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.