Andrei Marga: Participarea României la Salon du Livre, un eveniment fără precedent
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-marga-participarea-romaniei-la-salon-du-livre-un-eveniment-fara-precedent/

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie este, sub multe aspecte, un eveniment fără precedent.   „Participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie, ca ţară invitată de onoare, este, sub multe aspecte, un eveniment cu mult […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie este, sub multe aspecte, un eveniment fără precedent.

 

„Participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie, ca ţară invitată de onoare, este, sub multe aspecte, un eveniment cu mult mai mult decât obişnuit”, a declarat miercuri Andrei Marga, care caracterizează prezenţa românească drept un eveniment fără precedent.

Preşedintele ICR afirmă că datoria instituţiei pe care o conduce este aceea de a folosi oportunitatea, având în vedere nu doar că este vorba de unul din marile târguri ale lumii, ci şi faptul că este vorba de Franţa şi de Paris, de care cultura română este legată prin multe fire.

Sub deviza „Les lettres roumaines a l’honneur”, România se va prezenta la salon cu o participare „mai mare decât până acum” a culturii române în străinătate, evenimentul permiţând ţării noastre „să etaleze autori care au fost traduşi mai recent în limba franceză, autori în curs de tipărire şi alţii care au publicat lucrări în franceză în anii trecuţi, după cum vor fi etalaţi şi intelectuali de prim plan ai ţării”.

„Participarea este fără precedent, 64 de autori români fiind prezenţi la Paris, la care se adaugă reprezentanţi ai unor instituţii implicate în cultura română, în publicarea de cărţi în România”, a spus Marga.

El a adăugat că, pe lângă participarea efectivă la standuri, ICR va organiza şi un program de acţiuni conexe, care vor permite intelectualilor români prezenţi la Paris să participe la o serie de dezbateri menite să pună în valoare cultura română. Acestea vor viza România contemporană, eveniment care se va desfăşura la Sorbona, modul cum ţara noastră este privită ca o comunitate de investiţii, eveniment găzduit de Asociaţia Patronatului Francez, precum şi o masă rotundă privind problematica europeană contemporană în perspectivă franceză şi română.

Cu ocazia participării la Salon du Livre de la Paris va fi marcată şi împlinirea a 20 de ani de prezenţă a României în cadrul Francofoniei internaţionale.

Totodată, vor fi semnate acorduri de parteneriat între Institutul Cultural Român şi Institutul Francez, Ministerul Afacerilor Externe al Franţei şi Centrul Naţional Francez al Cărţii, a precizat Andrei Marga.

„Acum, în aceste zile, nu aş ezita să spun că în librăriile şi în instituţiile publice din Paris vor fi răspândite zeci de mii de flyere şi chiar broşuri anunţând prezenţa României la Salon şi lista autorilor români care participă la acest eveniment”, a mai spus preşedintele ICR.

Andrei Marga consideră că, „dincolo de toate”, Salon du Livre permite delegaţiei române „să prezinte România în efectiva ei bogăţie şi să creeze un prestigiu nou literaturii şi culturii române în sensul cuprinzător şi să arate cum este efectiv România la această oră”.

Sursa: Agerpres

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.