Andrei Rus, noul câștigător al bursei Alex. Leo Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-rus-noul-castigator-al-bursei-alex-leo-serban/

Criticul de film Andrei Rus, editorul revistei „Film Menu”, este beneficiarul celei de-a treia ediţii a Bursei Alex. Leo Șerban. Începând din 2014, Andrei Rus este selecţioner al Festivalului NexT Film din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2014

Andrei Rus bursă Alex. Leo Șerban / Acordată anual unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat în zona de jurnalism şi / sau critică de film, bursa a fost inițiată în 2012 de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează anual TIFF, și Romanian Film Initiative, în memoria unei personalități marcante a cinema-ului românesc, scriitorul și criticul Alex. Leo Șerban.

Timp de două săptămâni, Andrei Rus va beneficia de contextul profesional și creativ al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema din New York, și de un sejur profesional în 2015, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

În această perioadă, criticul de film, lector al Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) și inițiator al unui club de film, va avea acces la resurse de specialitate și va întâlni profesioniști din industria cinematografiei. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare și diurnă.

Bursa Alex. Leo Șerban este o inițiativă menită să promoveze spiritul libertății critice de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale și să acorde unui

Alex Leo Serban

Alex Leo Serban

tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-și extinde cercul de cunoștințe în domeniul cinematografiei.

Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit și încurajat de-a lungul vieții sale Alex. Leo Șerban (1959 – 2011), cel mai important critic de film român al ultimelor două decenii, un profesionist desăvârșit și un elegant susținător al valorilor din cinematografia românească.

„Alex. Leo Șerban reprezintă cel mai fidel spiritul în care au crescut festivalurile Making Waves și TIFF: nonconformist, cu alegeri bine documentate, curajoase și riscante de multe ori, realizând un slalom între generații, genuri și gusturi… toate acestea, o sperăm, cu stil. Măsurăm în fiecare an absența lui cu aceeași intensitate, iar bursa pe care o acordăm unui tânar critic sau jurnalist de cinema îi onorează, foarte modest, personalitatea”, declară inițiatorii bursei.

Andrei Rus (29 de ani) a urmat programul de doctorat în Cinematografie şi Media al UNATC București, instituție în cadrul căreia predă acum, ca lector, studii cinematografice şi istoria filmului.

Este coordonatorul revistei „Film Menu”, la care contribuie tineri critici de film, şi iniţiatorul programului „Cineclub” și al altor evenimente legate de film, desfăşurate în sala de cinema a UNATC.

Începând din 2014, este selecționer al Festivalului NexT Film din București. Anul acesta, a făcut parte din Juriul Révélation France 4 în Semaine de la Critique, secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes.

Cea de-a 9-a ediție a festivalului Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc între 4 și 8 decembrie, la Film Society of Lincoln Center din New York, și între 5 și 10 decembrie, la Jacob Burns Film Center.

Foto: Andrei Rus şi Alex Leo Şerban – cinemagia si filmetc.org

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.