Andrei Şerban, premieră la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-serban-premiera-la-teatrul-odeon/

Iubitorii teatrului sunt aşteptaţi în zilele de 1, 2, 3, 5, 6 şi 7 iulie, de la ora 19.00, la sala Majestic a Teatrului Odoen, pentru a-l vedea la lucru pe marele regizor Andrei Şerban, într-o serie de repetiţii deschise cu public, penru spectacolul Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul).

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2016

Comedia Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul) a fost scrisă de Bernard Shaw când avea 38 de ani şi a fost reprezentată pentru prima dată, în anul în 1894, la Londra.

Succesul nu a întârziat să apară chiar de la premieră, iar opinia despre Shaw ca fiind unul dintre cei mai inteligenţi dramaturgi din Londra a fost unanimă. Deşi nu a fost mai deloc jucată în România, în lume a rămas una dintre cele mai populare şi mai des montate comedii.

Despre divizare, naţionalism şi xenofobie

Deşi a fost scrisă cu un secol în urmă, Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul) este o piesă extrem de actuală, care vorbeşte despre divizarea Europei, despre naţionalism şi xenofobie, despre iluzia păcii, dar şi despre iluzia dragostei de a înfrumuseţa realitatea; un spectacol care te face să simţi diferenţa dintre dragostea adevărată şi cea de pe scenă, ca la operă.

George Bernard Shaw

George Bernard Shaw

Acţiunea este plasată în 1885 în Bulgaria. O tânără, Raina, nu este atât speriată, cât furioasă când un soldat inamic intră în casa ei pe fereastră, sperând să scape de urmăritorii lui şi de o moarte sigură. Considerându-l iniţial pe ofiţerul murdar şi epuizat un laş, Raina descoperă cu timpul că acesta are mult mai multe calităţi nobile decât galantul eu logodnic Sergei, aflat şi el pe front, iar sentimentele ei se schimbă.

Anul trecut, Andrei Şerban a montat „Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul)” la celebrul Teatru Maly din Sankt Petersburg, condus de Lev Dodin.

Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul) – INFO

Regia – Andrei Şerban

Scenografia – Anka Lupeş

Coloana sonoră: fragmente din Ernani de Verdi

Cu: Sabrina Iaşchevici/ Nicoleta Lefter, Irina Mazanitis/ Antoaneta Zaharia, Alina Berzunţeanu/ Ana Bianca Popescu, Alexandru Papadopol/ Gabriel Pintilei, Marius Damian/ Cezar Antal, Gelu Niţu/ Constantin Cojocaru, Conrad Merricofer/ Cătălin Babliuc, Dimitrii Bogomaz.

Foto: Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul), Andrei Şerban – Teatrul Odeon

14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.

13
/12
/23

Compania de teatru independent Arte-Factum încheie stagiunea „Nocturnalii inside 2023” cu o distopie teatrală despre solitudine, o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

12
/12
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea noului său album fotografic, intitulat „emoții”. Sunt 300 de pagini cu fotografii alese din ultimii patru ani în care fotograful de wildlife a fost unul cu natura și s-a lăsat inspirat de viața ei sălbatică.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.