Andrey Zvyagintsev, Lynne Ramsey și Robin Campillo, la București! Les films de Cannes…
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrey-zvyagintsev-lynne-ramsey-si-robin-campillo-la-bucuresti-les-films-de-cannes/

Câştigătorii de anul acesta ai Grand Prix, Premiul Juriului precum şi ai premiilor pentru cel mai bun scenariu şi actor într-un rol principal vor fi prezenţi ca oaspeţi ai Les Films de Cannes à Bucarest şi vor avea discuţii cu publicul după proiecţiile cu filmele lor.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2017

Ieri, la Cinema PRO, in cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, iubitorii de cinema au putut asiista  vă invită la un dialog cu regizorul francez de origine marocană Robin Campillo, recompensat cu Marele Premiu anul acesta la Cannes, pentru 120 Battements par minute, titlu care va reprezenta Franța în cursa pentru Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Drama inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenței generale în fața victimelor provocate de virusul SIDA în Franța anilor ‘90, a fost deja vândută în aproape 40 de țări, iar în România a fost proiectată în premieră aseara, în prezența autorului care a susținut un Q&A la final.

Protagonistul filmului, actorul Nahuel Pérez Biscayart este de asemenea așteptat la festival atât la București, unde va participa la proiecția filmului programată joi, pe 19 octombrie, de la 16:30 la Cinema Elvire Popesco, cât și la Iași, unde va deschide a doua ediție Les Films de Cannes à Iasi, pe 20 octombrie.

Lynne Ramsay

Astazi, 17 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema PRO, o nouă întâlnire de neratat, de data aceasta cu Lynne Ramsay, câștigătoarea Premiului pentru scenariu la Cannes, pentru You Were Never Really Here.

Filmul i-a adus și Premiul pentru pentru interpretare masculină lui Joaquin Phoenix, pentru rolul unui fost agent FBI, taciturn și brutal care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită. Originară din Glasgow, Lynne Ramsay este considerată una dintre cele mai îndrăznețe regizoare britanice ale cinemaului independent contemporan.

Festivalul de la Cannes este cel care i-a recunoscut talentul încă de la începuturi. În 1996, a câștigat Premiul Juriului cu scurtmetrajul de absolvire Small Deaths, iar doi ani mai târziu, primea aceeași distincție pentru cel de-al treilea film scurt, Gasman.

Debutul său în lungmetraj, Ratcacher, a obținut Mențiunea Specială a juriului în secțiunea Un Certain Regard la Cannes, în 2000. Iar în anul următor, We Need to Talk About Kevin a fost singură producție britanică intrată în cursa pentru un Palme d’Or.

Surpriza acestei săptămâni

Surpriza acestei săptămâni, la Les Films de Cannes a Bucarest, este proiecția suplimentară a filmului Loveless (Premiul Juriului, Cannes 2017), care va avea loc miercuri 18 octombrie, ora 21:00, la cinema Union, în prezența regizorului Andrey Zvyagintsev, după ce primele două proiecții ale filmului au fost sold-out. Zvyagintsev a confirmat participarea la ediția a 8-a festivalului și va susține o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul, după proiecția de pe 18 octombrie.

Andrey Zvyagintsev și-a făcut debutul ca regizor în anul 2000, trei ani mai târziu lansând primul său lungmetraj, The Return, care a devenit rapid senzația anului și a primit Leul de Aur la Veneția. Regizorul rus este o prezență foarte cunoscută la Cannes, peliculele sale fiind mereu premiate – The Banishment (2007, Premiul pentru cel mai bun actor – Konstantin Lavronenko), Elena (2011, Premiul Special al Juriului în secțiunea Un Certain Regard) și Leviathan (2014, Premiul pentru cel mai bun Scenariu).

Reamintim și prezența la București a regizorului francez Laurent Cantet, căruia îi este dedicat și un focus. Laurent Cantet va ajunge în România pe 18 octombrie și va introduce filmul Retour à Ithaque, care va fi precedat de proiecția scurtmetrajului său, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994.

Pe 19 octombrie va participa la premiera celui mai recent film al său L’Atelier, aflat anul acesta la Cannes în competiția Un Certain Regard și va răspunde, după proiecție, întrebărilor publicului într-o discuție moderată de Boglarka Naghi.

Les Films de Cannes à Bucarest a debutat cu peste 5000 de spectatori la proiecțiile din primul weekend și cu participarea la București și Cluj a reputatului regizor maghiar Béla Tarr.

Și anul acesta, festivalul continuă să aducă la București și în orașele în care se desfășoară ediții locale, invitați speciali – regizori și actori – pentru a sta de vorbă cu publicul din România la finalul proiecțiilor, în sesiuni de discuții intense despre filme, cinema sau pur si simplu despre viață.

În fiecare seară, după proiecții, cinefilii sunt așteptați la un pahar de vin, la Apollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 – 25) să povestească despre filmele zilei și despre cele care vor urma.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

Foto: Andrey Zvyagintsev, Lynne Ramsey – facebook

08
/05
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

07
/05
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Ultimul lungmetraj realizat în România de Mircea Săucan înainte de a fi interzis și, apoi, de a pleca în Israel, „O sută de lei” (1973) este, alături de „Meandre” (1967), al aceluiași cineast, unul dintre cele mai moderne filme ale cinematografiei române.

06
/05
/15

Emoție, tensiune dusă la extrem și încercări surprinzătoare ale unor cineaști tineri de a revigora filmul de gen se vor regăsi anul acesta în Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie).

05
/05
/15

Numărul de bilete vândute de cinematografele româneşti a crescut cu 12,4% în anul 2014, iar cota de piaţă a filmelor europene a ajuns anul trecut la un nivel record, a anunţat, luni, Observatorul European al Audiovizualului.

04
/05
/15

Cele mai bune filme recente în care tăcerea e uneori asurzitoare, iar emoțiile explodează în gesturi și imagini percutante vor fi reunite la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) în secțiunea tematică Cuvintele sunt de prisos/ Words are Very Unnecessary.

04
/05
/15

Lungmetrajul “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câștigător la Festivalul Internațional de Film IndieLisboa. Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei, între 23 Aprilie și 3 Mai.

02
/05
/15

S-a încheiat cea de-a 4-a ediție a binevenitului Festival Cinepolitica (26-30 aprilie), iar trofeul a fost câștigat de un documentar surprinzător, ”The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, premiat și la Sundance. Ziarul Metropolis a păstrat cinci filme – toate exemple de cinema bine făcut și stimulativ.

02
/05
/15

Actorii principali din cea mai amplă producţie HBO Europe realizată în România, serialul "Umbre", printre care Şerban Pavlu, Maria Obretin, Adreea Vasile şi Ştefan Velniciuc, vor fi prezenţi la East European Comic Con, care se va desfăşura, între 8 şi 10 mai, la complexul Romexpo din Bucureşti.

01
/05
/15

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător și complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

01
/05
/15

The Cut, cel mai recent film in regia lui Fatih Akin, cu Tahar Rahim in rolul principal (Un prophete), spune povestea unui supravietuitor al genocidului armenilor de la inceputul secolului XX, care porneste in cautarea fetitelor sale disparute in timpul masacrului. Filmul va avea premiera in Romania vineri, 8 mai, si este distribuit de Independenta Film.

30
/04
/15

Debutul în regie al lui Vlad Păunescu, lungmetrajul “LIVE” va fi lansat de Castel Film în cinematografele din România pe 15 mai.Pelicula îi are în distribuție pe actorii Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Ioana Blaj, Constantin Chiriac, Adrian Titieni, Doru Ana, Claudiu Bleonț, Andrei Huțuleac.