Animația invadează pentru a patra oară Chișinăul / Anim’est Chișinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/animatia-invadeaza-pentru-a-patra-oara-chisinaul-animest-chisinau/

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animaţie recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje şi o conferinţă despre animaţie şi propagandă sunt câteva din atracţiile celei de-a patra ediţii a Festivalului Anim’est Chişinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon şi Re:Animation Hub – Tipografia 5.

Un articol de Ionuţ Mareş|30 octombrie 2014

Anim’est Chișinău / Filmul de deschidere, proiectat joi seară la Odeon, este „Minuscule – La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor”), nominalizat la European Animated Feature Film 2014. Regizat de Thomas Szabo și Hélène Giraud, filmul, o producție franceză, a participat în mai multe festivaluri, inclusiv în competiția celui de la Annecy.

„Minuscule” este povestea unor furnici roșii și negre care se războiesc, pe o pajiște liniștită, din cauza unei cutii cu zahăr abandonată la un picnic. Între timp, o buburuză prinsă din întâmplare în această furtună se împrietenește cu o furnică neagră, pe care o ajută să-şi salveze furnicarul.

„E foarte greu să faci filme fără cuvinte, iar acestea sunt foarte puţine în istoria cinematografiei. Dacă, în plus, el e perfect coerent, inteligibil, plin de umor şi de tandreţe – atunci e pur şi simplu remarcabil. „Minuscule” e un astfel de film, una din bijuteriile cinematografului ultimilor ani”, spune Laurențiu Bratan, directorul Asociației culturale Este’n’Est, ce organizează Festivalul Anim’est.

Ultimul Miyazaki

Un film de neratat este „The Wind Rises” („Se-nalță vântul”), al deja clasicului regizor japonez Hayao Miyazaki, care anunţa în toamna anului trecut că acesta va fi ultimul său lungemtraj de animaţie. Inclus în 2013 în competiţia Festivalului de la Veneţia şi nominalizat ulterior la Oscar şi Globul de Aur, filmul reprezintă o biografie ficţionalizată a lui Jiro Horikoshi, unul dintre cei mai inovatori proiectanți aeronautici din lume.

Anim’est continuă și anul acesta tradiția de a aduce animatori consacrați în programul Retrospectiva. Astfel, vor fi prezentate filmele lui Jacques-Rémy Girerd, celebru regizor şi producător francez de filme de animaţie, fondator al legendarului studio Folimage. Retrospectiva începe cu „La Prophétie des grenouilles” („Profeția

The Wind Rises” , de Hayao Miyazaki

The Wind Rises” , de Hayao Miyazaki

broaștelor”), din 2003, care a atras peste un milion de spectatori în Franţa şi aprecierea industriei la nivel internaţional.

Alte două filme din retrospectivă sunt „Mia et le Migou” („Mia şi Migou”, 2008), desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie al anului 2009 de către Academia Europeană de Film, şi „Tante Hilda!” („ Tanti Hilda!”, 2013), prezentat anul acesta la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Animaţie rusească

Un alt moment important din cadrul festivalului, dar și o premieră pentru Republica Moldova, este animația rusească „Ku! Kin-dza-dza” (2013), realizată de regizorul Georgy Danelia. Aceasta este un remake mai puțin întunecat și distopic, dar și mai orientat spre tineri și audiența internațională, al originalului „Kin-dza-dza”, din 1986, lucrarea aceluiași regizor.

Țara invitată din acest an este Germania, care vine cu două lungmetraje în secțiunea Minimest și trei programe de scurtmetraje curatoriate de Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart, anunţă organizatorii. Ulrich Wegenast va susţine la Chișinău, la Muzeul de Artă, conferinţa „Artă, politică și propagandă”, o ilustrare a rolului animației în arta, politica și propaganda Germaniei de Est și de Vest după 1945.

La Cinema Odeon sunt proiectate cele mai bune scurtmetraje ale competiției internaționale din cadrul Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart 2014 și un Best of al regiunii Baden-Wurttemberg (2012-2014).

Festivalul se va încheia duminică seară, tot la Cinematograful Odeon, cu filmul care s-a bucurat de un mare succes la București – „Jack și mecanica inimii” („The Boy with the Cuckoo-Clock Heart”, 2013). Animația de lungmetraj este o dramă plasată în secolul al XIX-lea, despre Jack, căruia la naştere inima i-a fost înlocuită cu un ceas cu cuc. Astfel, regulile pe care trebuie să le respecte cu stricteţe toată viaţa se dovedesc imposibile: să nu-şi piardă niciodată cumpătul şi, mai ales, să nu se îndrăgostească.

În fiecare seară, după proiecții, cei interesaţi sunt aşteptaţi în Re:Animation Hub – Tipografia 5, unde sâmbătă va avea loc AniMusic Night, competiția de Videoclip și Advertising, în cadrul căreia vor fi proiectate 14 clipuri publicitare pentru branduri cunoscute şi 25 de videoclipuri ale unor artişti.

Creepy Animation Night, de Halloween

Vineri noapte, de Halloween, organizatorii au programat Creepy Animation Night, programul cu animaţii stranii şi înspăimântătoare, interzise minorilor. În cadrul Creepy Animation Night, publicul va fi martor, promit organizatorii, și la contopirea creativă a două genii muzicale din România, C L N K și Polochord. Ei vor prezenta cel mai recent proiect al lor – Garten -, care explorează latura obscură a celor doi producători. Ulterior, la Re:Animation: Hub – Tipografia 5, va avea loc un chef de Halloween.

Programul detaliat al evenimentului şi toate informaţiile despre filme, evenimente, invitaţi şi bilete pot fi găsite pe site-ul festivalului, Animest.md.

Festivalul Internațional de Animație Anim’est este organizat de Asociația culturală Este’n’est și ALTFilm. Partenerii festivalului sunt Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Goethe – Institut București, Centrul Cultural German Akzente, Alianța Franceză, Ministerul Culturii R. Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, ICR Mihai Eminescu, Ambasada României în R. Moldova și Moldova Film.

Foto: Anim’est Chișinău – animest.md

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.