Anim’est 2012 prezintă: 312 scurtmetraje, 23 lungmetraje, evenimente şi invitaţi ai studiourilor Pixar şi Laika
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-2012-prezinta-312-scurtmetraje-23-lungmetraje-evenimente-si-invitati-ai-studiourilor-pixar-si-laika/

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est 2012, care se va desfăşura între 5 şi 14 octombrie, în Bucureşti, reuneşte 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash şi „The Night of the Animated Bad Taste”, şi celebrităţi ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar. Punctele de atracţie ale celei de-a şaptea ediţii a […]

Un articol de |25 septembrie 2012

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est 2012, care se va desfăşura între 5 şi 14 octombrie, în Bucureşti, reuneşte 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash şi „The Night of the Animated Bad Taste”, şi celebrităţi ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar.

Punctele de atracţie ale celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Anim’est au fost prezentate de Mihai Mitrică, directorul festivalului, şi de Vlad Ilicevici, director executiv al evenimentului, luni seară, într-o conferinţă de presă organizată la HUB Bucharest.

 

Vlad Ilicevici a deschis conferinţa de presă, plângându-se de faptul că, anul acesta, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a decis să ignore parţial Anim’est, în ciuda faptului că este cel mai important festival de film din Bucureşti şi al doilea cel mai important din ţară, după Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Ilicevici a mai spus că CNC şi-a îndreptat atenţia „spre evenimente ca micii lui Dinescu”, făcând referire la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care s-a desfăşurat între 19 şi 26 august, la Port Cetate, în organizarea Fundaţiei pentru Poezie „Mircea Dinescu”.

Potrivit site-ului CNC, la sesiunea de finanţare pentru evenimentele organizate în perioada 1 iulie – 30 decembrie 2012, Festivalul Anim’est a primit o finanţare de 100.000 de lei, în timp ce evenimentul organizat de Fundaţia „Mircea Dinescu” a obţinut o finanţare de 144.000 de lei.

După scurtul moment dedicat „plângerilor” din conferinţa de presă, Vlad Ilicevici a revenit la ediţia din acest an a Festivalului Anim’est, precizând că evenimentul se va desfăşura la Cinema Patria, Cinema Studio şi Club Control din Capitală.

În 2012, Anim’est înseamnă 312 scurtmetraje şi 23 de lungmetraje, prezentări, expoziţii şi evenimente speciale, a mai spus Vlad Ilicevici.

El a prezentat şi spotul oficial al festivalului – „Doi păstori” (şi Iisus din ceapă, după cum îi spun glumind organizatorii Anim’est) -, realizat de regizorul egiptean Ali Ali (realizator al cunoscutului spot publicitar „Never Say No to Panda”). Spotul „Doi păstori” a fost realizat în colaborare cu Ogilvy, care semnează, pentru al cincilea an consecutiv, campania de promovare a festivalului, desfăşurată de această dată sub formula „Join the Miracle of Animation!”.

Pe de altă parte, potrivit lui Mihai Mitrică, directorul festivalului, 46 de titluri vor lupta în acest an pentru Trofeul Anim’est. Din ţări cu tradiţie în animaţie ca Franţa şi Japonia şi până în Etiopia, competiţia de scurtmetraj va fi un melanj plin de culoare şi energie din toate colţurile lumii, un mix între cele mai frumoase poveşti şi cele mai diversificate stiluri de animaţie, de la stop motion la 3D şi CGI ( computer graphic imagery).

În competiţia de lungmetraj se regăsesc 5 titluri: „Alois Nebel” (regia Tomáš Lunák), propunerea Cehiei pentru Oscar, „Fat, Bald, Short Man” (regia Carlos Osuna), o comedie amăruie despre complexele unui bărbat de vârstă mijlocie, „Children Who Chase Lost Voices from Deep Below”, o animaţie japoneză semnată de Makoto Shinkai, regizor deja numit de critici „noul Miyazaki”, „Selkirk, the True Robinson Crusoe” (regia Walter Tournier) şi „Daddy, I’m a Zombie”, o animaţie de Joan Espinach şi Ricardo Ramón nominalizată la premiile Goya 2012.

Competiţia filmelor studenţeşti numără 31 de titluri, între care „Jack and Chuck”, „L’ère bête” şi „Red”, realizate de celebra şcoală franceză Supinfocom, dar şi „Zing” (regia Kyra Buschor & Cynthia Collins), o producţie germană nominalizată la Cartoon d’Or.

În competiţia Balkanimation, 14 filme din Grecia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia şi România se luptă pentru trofeu, iar în competiţia naţională, nu mai puţin de 21 de titluri au fost selectate. Doi dintre animatorii care au concurat anul trecut în competiţia românească se întorc – Andra Berilă, cu „Cloudman”, şi Török Tihamer, cu „Playground”. Codrin Iftodi, monteurul deja celebrului „Outrageously Disco”, concurează cu „Mobilfonul/ The Mobilphone”, iar „The Little Dark” de Victor Ionescu este prezent în ambele secţiuni.

Pe lângă secţiunile competitive, festivalul Anim’est face în fiecare an o paradă a animaţiilor (lungmetraje şi scurtmetraje) premiate prin festivaluri de pe tot globul. Denumită până acum Mozaic, secţiunea are un nume nou de anul acesta: Animash. Pe lângă 9 lungmetraje, secţiunea oferă şi 34 de scurtmetraje pe care spectatorii le pot vota, iar câştigătorul va primi premiul publicului, oferit de Sony.

Unul dintre titlurile prezentate în cadrul secţiunii Animash Features este şi „ParaNorman”, filmul care va marca de altfel şi deschiderea oficială a festivalului, fiind proiectat în premieră absolută în România, pe 5 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Patria.

Pentru închiderea festivalului, organizatorii au pregătit un eveniment audio-vizual inedit, un spectacol al olandezei Sonja van Hamel în care animaţia şi muzica live vor oferi spectatorilor momente de neuitat după gala de decernare a premiilor Anim’est, programată sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Patria.

Pe de altă parte, Germania va fi în acest an în prim plan la Anim’est, în calitate de ţară invitată. Stuttgart Animation Film Festival, unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume, va prezenta la Anim’est, în cadrul secţiunii Festival Invitat, o selecţie de scurtmetraje alese din competiţia sa, iar HFF Postdam va fi Şcoala Invitată, care va aduce cele mai proaspete producţii ale sale.

Evenimentele speciale vor fi nelipsite la cea de-a şaptea ediţie a festivalului Anim’est. Senzaţiile tari de la Creepy Animation Night ajung deja la a patra ediţie, dar 2012 aduce în premieră încă un eveniment special: „The Night of the Animated Bad Taste”. Pe 6 octombrie, de la ora 23.00, o noapte delicioasă de kitsch şi erotic îi aşteaptă la cinema Patria pe cei mai dezinhibaţi fani ai animaţiei. De la clipuri pornografice de la începuturile cinematografului până la caricaturi, filme underground şi stereotipuri comerciale, trailere, clipuri Beatles re-animate în stil Hanna & Barbera, varianta sovietică a lui Goofy, Captain America şi Popeye, colecţia de „dubioşenii” trece prin toate tehnicile şi genurile, invitând publicul să se întrebe ce înseamnă cu adevărat prost gust.

Prezentările speciale vor ocupa un loc aparte la Anim’est. Astfel, pentru prima oară în România, un reprezentant al cunoscutului studio de animaţie Pixar va oferi spectatorilor o lecţie autentică de regie şi producţie a unui film de animaţie. Daniel McCoy, regizor tehnic pentru o serie de animaţii cunoscute precum „Up”, „Ratatouille” şi „Finding Nemo”, va veni la Cinema Patria, pe 11 octombrie, de la ora 19.00.

Totodată, renumitul studio american specializat în animaţie stop-motion Laika va avea parte de o prezentare specială în cadrul secţiunii Studio Invitat. Laika este unul dintre cele mai importante studiouri dedicate filmului de animaţie stop-motion, având în portofoliu filme precum „Coraline” şi „ParaNorman”. Pe 7 octombrie, de la ora 20.30, la Cinema Patria, după proiecţia filmului „Coraline”, spectatorii vor putea asista la o prezentare specială a studioului Laika, susţinută de Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing. Acesta va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru „ParaNorman”, va da detalii, însoţite de imagini, din laboratorul filmului şi va aduce la Bucureşti câteva dintre păpuşile animate.

Totodată, Ülo Pikkov, câştigătorul Trofeului Anim’est de anul trecut („Body Memory”), va prezenta pe 9 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio, un program special compus din toate filmele realizate de el, urmate de scurte prezentări. Spectatorii vor avea astfel ocazia să re/vadă „Body Memory”. Pe 10 octombrie, la Studio, tot de la ora 18.00, producătorul francez Jean Pierre Lemouland, fondatorul unuia dintre cele mai importante studiouri de animaţie din Franţa, JPL Films, va fi protagonistul unei alte prezentări speciale din cadrul festivalului.

Fanii animaţiei sunt invitaţi şi la o întâlnire specială cu animatorul Rosto, pe 12 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio. Aceştia vor afla mai multe detalii despre tehnicile de animaţie folosite de Rosto în scurtmetraje şi vor putea vedea câteva dintre cele mai importante creaţii ale sale.

Pe de altă parte, spectatorii cu vârste între 4 – 14 ani vor fi răsfaţaţii acestei ediţii: în cele două weekend-uri, 6 – 7 şi 13 – 14 octombrie, Minimest, secţiunea de proiecţii şi activităţi dedicate copiilor, a pregătit un program din care nu lipsesc filmele de animaţie de mare succes („Madagascar 3” şi „Puss in Boots”).

Festivalul Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Printre partenerii festivalului se numără Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Primăria Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Goethe, Centrul Ceh, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez, Institutul Maghiar din Bucureşti.

 

Sursa: Mediafax

14
/02
/17

MEMORIA CULTURALĂ „Sînt actor, deci liber de a fi oricînd adolescent“, mărturisea Grigore Vasiliu Birlic, într-o scrisoare adresată teatrului şi publicului. „Cei trei pereţi între care ne mişcăm sînt din carton vopsit, dar simbolizează adevărul, binele şi frumosul. Iar voi — onorat şi iubit public — consideraţi-vă invitaţi la cel mai nobil banchet: totul s-a făcut pentru voi, prin voi“. Ziarul Metropolis vă prezintă un text emoţionant, publicat de marele actor, acum 60 de ani, în revista Teatrul.

14
/02
/17

A interpretat într-un mod cu totul original personaje aflate la granița dintre tragic și comic. A rămas în memoria cinefililor prin rolurile jucate în cele peste 50 de filme și a fost, de asemenea, un excepțional pedagog, printre studenții săi numărându-se Horațiu Mălăele, Mariana Mihuț, Valeria Seciu (cea care avea să-i devină soție), Dan Condurache și Maria Ploae. 

13
/02
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

13
/02
/17

Expoziția solo „Contagiune”, de Dumitru Gorzo, va avea vernisajul în data de 14 februarie, deschizând Programul Expozițional 2017 de la ARCUB.

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Cântăreaţa britanică Adele a câştigat cinci trofee cea de-a 59-a ediţie a galei premiilor Grammy, la categoriile cel mai bun album al anului, cel mai bun cântec al anului, înregistrarea anului, cel mai bun album pop şi cea mai bună interpretare pop. David Bowie a fost premiat postum, pentru ”Blackstar”, cu un trofeu Grammy.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

13
/02
/17

În urmă cu un secol și jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, "Dunărea Albastră", valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduiește o expoziție care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

10
/02
/17

Un veritabil templu al operei, Teatro alla Scala are o tradiție de peste 300 de ani și reputația unui spațiu muzical magic, în care orice muzician își dorește să ajungă măcar o dată în carieră și fiecare iubitor de operă visează să vadă măcar un spectacol.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.