Anim’est 2013- festivalul deliciilor elvețiene
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-2013-festivalul-deliciilor-elvetiene/

Anim’est 2013 are drept invitat de onoare animaţia elveţiană! După varietatea de filme nemţeşti de anul trecut, festivalul lansează anul acesta o nouă invitaţie tentantă: Elveţia Animată.

Un articol de Andrada Văsii|3 septembrie 2013

Anim’est 2013 are drept invitat de onoare animația elvețiană! După varietatea de filme nemţeşti de anul trecut, festivalul lansează anul acesta o nouă invitaţie tentantă: Elveţia Animată.

După varietatea de filme nemţeşti de anul trecut, festivalul lansează anul acesta o nouă invitaţie tentantă: Elveţia Animată.

Pe lângă o selecție de titluri importante prezentate în secțiunea Țara Invitată și o serie de animații studențești de la celebra școală HSLU – Hochschule Luzern, publicul va avea parte și de o proiecție specială a filmului ,,Max&Co”, în prezența regizorilor Frédéric și Samuel Guillaume.

Panorama elvețiană de la Anim’est 2013 cuprinde proiecții dedicate numelor deja consacrate ale animației elvețiene, dar și celor mai promițători animatori ai noii generații. Printre filmele prezentate se numără L’homme sans ombre (Georges Schwizgebel, 2004), bazat pe o povestire a lui Adelbert von Chamisso, inspirată de Faust, ,,Nosferatu Tango” (Zoltan Horvath, 2002) sau ,,Le Carré de Lumière” (Claude Luyet, 1992), dar și mai recentele ,,The Little Bird And The Leaf ”(Lena von Döhren, 2012), selectat la Animafest Zagreb și Berlinale Generation și nominalizat la Swiss Film Award 2013”, sau ,,Not About Us” (Michael Frei, 2012), premiat la Melbourne International Animation Festival, Tallinn sau ANIFEST Teplice, dar proiectat și la Annecy.

Anim’est 2013 – festival cu animație stop motion

Un highlight al programului elvețian de la Anim’est 2013 este cu siguranță ,,Max & Co”. Animația stop motion prezentată în competiția festivalului Anim’est în 2008, spune povestea lui Max, un băiat de 15 ani care pleacă în lume în căutarea tatălui său, celebrul trubadur Jonny Bigoude.

Animația a primit premiul publicului la Annecy 2007 și este considerată și în prezent cea mai scumpă producție elvețiană.

Anim'est 2013 The Little Bird And The Leaf

Regizorii filmului Frédéric și Samuel Guillaume vor fi prezenți atât la proiecție, cât și în cadrul unui masterclass. Mai mult, 10 tineri pasionați de animație sunt așteptați la un workshop de pixilation de două zile, susținut tot de cei doi elvețieni. Mai multe detalii despre masterclass și workshop vor fi disponibile în curând.

Anim’est 2013 aduce nume mari în București

Școala invitată la Anim’est 2013 , Hochschule Luzern (Universitatea de Ştinţe Aplicate şi Arte din Lucerna), aduce la București o selecție din cele mai bune producții ale studenților săi, printre care ,,Animal Kingdom” (Nils Hedinger, 2010), în competiția Anim’est de acum trei ani, ,,Signalis” (Adrian Flückiger, 2008), ,,Bon Voyage” (Fabio Friedli, 2011) sau ,,La Fênetre” (Camille Müller, 2012).

Mai mult, decanul Otto Adler va fi unul din invitații festivalului la Anim’est 2013. Alder a fost timp de treisprezece ani director al programului de animație de la Leipzig Film Festival, este co-fondator al Fantoche International Animation Festival și fondator al secțiunii de animație a Black Nights Film Festival Tallin. Printre filmele sale se numără ,,Maderanertal” (2009), ,,Papirossy” (2007), ,,Architektouren” (1993) sau ,,The Death Of Dark Animation In Europe” (1992).

Info:

Ediția Anim’est are loc în perioada 4-13 octombrie, în cinematografele Patria şi Studio și în Club Control.

Foto credit: Anim’est 2013

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.