Aniversare Cehov, luni, la TVR 2: „Unchiul Vanea”
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-cehov-luni-la-tvr-2-unchiul-vanea/

Se împlinesc 155 de ani de la naşterea dramaturgului rus Anton Pavlovici Cehov şi Casa de producţie TVR propune spre difuzare una dintre cele mai reuşite montări ale piesei sale „Unchiul Vanea”, în regia lui Yuri Kordonski. Luni, 16 martie, de la ora 20:10, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2015

Pentru actorii din distribuție, acest spectacol pus în scenă în 2001 la Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” a însemnat un moment important al carierei lor, indiferent de generație, după cum mărturiseau, anul trecut, chiar de pe platourile de filmare ale producției:

Andreea Bibiri: „Este un spectacol care acum 13 ani a reușit să reunească o trupă. Foarte, foarte puține spectacole reușesc să adune oamenii, să închege un nucleu în cadrul unui teatru. Cu acest spectacol s-a întâmplat lucrul asta. S-au unit, s-au creat punți peste generații și, efectiv a fost un fel de preluare, de dat mai departe între actori. A fost un miracol. L-am simțit toți. Suntem recunoscători pentru că s-a întâmplat așa și acesta este și motivul pentru care dorim să îl dăruim publicului spectator.”

Mariana Mihuț: „În acest spectacol, este cel mai mic rol, ca întindere, pe care l-am jucat vreodată, dar mi-am dorit atât de mult să lucrez cu Iura Kordonsky încât, când mi s-a explicat pe vremea aceea de la direcție că nu am ce juca, am exclamat: „Dar sunt doua babe acolo, cum n-am ce juca!”. Și aceasta a însemnat o întâlnire fericită cu un om extraordinar cu care, iată, colaborez de atâția ani.

,,Atmosfera acestui spectacol este credincioasă lui Cehov și îl slujește foarte bine pe Cehov, pe care cu toți îl iubim. Iar colaborarea cu acești foarte mari actori și cu acest extraodinar regizor, la Televiziunea Română, este un prilej, mai mult decât fericit pentru noi toți.”Casa de Productie TVR va invită să urmăriti acest spectacol-eveniment: „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, in regia artistică a lui Yuri Kordonsky, luni, 16 martie, de la ora 20.10 (partea I) si de la ora 23.10 (partea a II-a), la TVR 2 și online, pe TVRplus.ro.

Unchiul Vanea, de A. P. Cehov

Traducerea: Moni Ghelerter şi Radu Teculescu

Regia artistică: Yuri Kordonsky

DSC_6618Distribuţia: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Demeter András.
Scenografia: Elena Dmitrakova.

Echipa tv: organizator producţie: Sorin Cristea; ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu; regia de sunet: Gabi Scîrlet; editor imagine: Marius Rusitoru; scenografie tv: Bogdan Brolla, Nicoleta Petrovici; director de imagine: Vlad Tănase; redactor: Sînziana Miloşoiu; producător Diana Dumitru; producător delegat: Dana Andriescu; regia TV: Gini Ignat.

„Unchiul Vanea”, de A. P Cehov, este o coproducţie a Casei de Producție TVR și a Teatrului Bulandra, în cadrul programului tele-spect-actor, un program al diversităţii de genuri teatrale pentru televiziune, care încurajează abordarea, în teatrul de televiziune, a literaturii clasice. Casa de Producție pregătește încă două montări dedicate marelui scriitor, în acest an aniversar, „Salonul 6” (în regia lui Vitalie Lupașcu) și „Trei surori” (în regia lui Dominic Dembinski).

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.