Aniversări şi memento 1989 la Cafeneaua critică
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversari-si-memento-1989-la-cafeneaua-critica/

Primă ediţie a Cafenelei critice în 2020, după vacanţa de iarnă, va avea loc joi, 23 ianuarie, începând cu ora 19.00, şi va reuni trei subiecte. Amfitrionul întâlnirii va fi Ion Bogdan Lefter.

Un articol de Liliana Matei|21 ianuarie 2020

Unul dintre ele este aniversarea şi în acest an a poetei Nora Iuga, născută pe 4 ianuarie 1931, deci ajunsă la 89 de ani: avanpremieră a celei de-a 90-a aniversări, din 2021!

De asemenea, cu acest prilej vor fi prezentate câteva „gesturi” artistice care au marcat în decembrie împlinirea a 30 de ani de la revoluţia din 1989. Mai întîi – proiectul colectiv „Gest pentru eroi”, realizat de graficiana Anca Boeriu, în colaborare cu Ştefana Mărmureanu: o proiecţie video în 5 puncte din centrul Capitalei, la ARCUB, Muzeul Naţional Cotroceni, Teatrul Naţional, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Galeria Galateca de la parterul Bibliotecii Centrale Universitare, în zilele de dinaintea lui 22 decembrie 2019, pe ecrane-plasme pe care au rulat continuu imagini cu care 154 de artişti au răspuns apelului de a omagia victimele revoluţiei, se arată într-un comunicat de presă.

Apoi – proiectul personal al Ancăi Boeriu Păşesc cu grijă, realizat în aer liber, lângă intrarea la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti: siluete de victime culcate la pământ.

Şi rememorarea sonoră, intitulată e-Vocare, a muzicianului şi artistului multimedia Mircea Florian: mixaj de voci, răpăituri de gloanţe, alte sunete din timpul revoluţiei şi fundaluri electronice, intervenţii melodice pentru reconstituirea şi „e-Vocarea” atmosferei de-acum trei decenii.

Va fi şi un prilej de aniversare – de fapt – triplă, căci, Mircea Florian a împlinit de curând, pe 5 decembrie 2019, incredibila vârstă „rotundă” de 70 de ani, iar Cafeneaua critică e programată la 2 zile după data de naştere a „junioarei” serii, Anca Boeriu!

Participă: Nora Iuga, Anca Boeriu, Mircea Florian, colaboratorul său, artistul plastic şi muzicianul Dragoş Andriana, şi alţi colaboratori la respectivele proiecte.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1994-1998 în Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control, din nou la Club A, la POINT şi la Muzeul Naţional al Literaturii Române – MNLR. De asemenea, Cafeneaua critică organizează şi ediţii „în deplasare”, în mijlocul evenimentelor culturale pe care le dezbate.

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.