Anul culturii la TVR 3
https://www.ziarulmetropolis.ro/anul-culturii-la-tvr-3/

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.

Un articol de Liliana Matei|28 martie 2021

Cultură, informaţie și educaţie, la TVR 3, unde creatori din toate domeniile, de la Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Chişinău, se întâlnesc cu telespectatorii lor.

Principalele evenimente, din timpul unei săptămâni bucureștene, își vor găsi locul la „Tură prin cultură”, sâmbătă, ora 21.50, la emisiunea al cărei titlu șugubăț este o ilustrare perfectă a conținutului.

Marius Constantinescu și Irninis Miricioiu vor povesti ce cărți s-au mai lansat, ce spectacole se mai joacă – chiar și online, ce expoziții s-au mai vernisat sau – noutăţile pregătite de TVR3, unde cultura se află la ea acasă.

„Cult@press” vă propune, sâmbăta, de la ora 19.50, să rămâneţi conectați la realitatea culturală, proiectată în paginile presei de profil. Titlurile şi articolele vă sunt semnalate de Carmen Târnoveanu şi Irninis Miricioiu. Revista presei culturale oferă informații percutante și îndeamnă la reflecţie.

Tot sâmbăta, de la ora 21.00, avem „Seara de dans contemporan”, un parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, care ne propune spectacole reper din anii 2000, dar şi proiecte coregrafice noi. Bogdana Pascal ne invită să urmărim legătura între generațiile de artiști ce se vor intersecta în fiecare seară de sâmbătă.

Nici artele plastice nu sunt uitate: zilnic, de luni până duminică, de la ora 22.50, Ileana Ploscaru Panait va administra fiecărui telespectator „Pastila de artă”.

Ne întâlnim cu „A doua Românie”, cea de dincolo de graniţe, în emisiunea moderată de Corina Dobre, sâmbăta, de la 15.30, după aceea sunteţi invitaţi „La un pas de România”, emisiune realizată de Aura Dobre, la ora 16.30, în Maramureșul Istoric din dreapta Tisei, Regiunea Transcarpatia, Ucraina.

TVR 3 continuă să vă aducă acasă, opere dramaturgice de excepţie, la Teatrul Naţional de Televiziune, în fiecare duminică, de la ora 20.00, un proiect al Casei de Producţie TVR.

Programele care au fidelizat telespectatorii TVR 3 se regăsesc în oferta noastră. Vineri, la ora 21.00, mergeţi pe „Drumul lui Leșe”! Sezonul 13 îl aduce pe Maestrul Grigore Leşe cu propriile chipuri ale umilinţei, dar şi cu amintiri, destăinuiri, mărturii ale personalităţilor invitate. De la ora 23.00, „Deportații” lui Radu Găină își mărturisesc, cutremurător, în noi episoade, lupta pentru supraviețuire.

Sâmbăta, la 13.30, Daniela Mitache reia incursiunea în istoria de 155 de ani a instituţiei etalon a ţării, sub genericul „Academia Română-prezentul continuu”. De la ora 20.30, la  „Vizual”,  Marius Constantinescu ne descoperă arta din perspectiva fotografiei, a arhitecturii, a designului, a urbanismului, sau peisagisticii. Sâmbăta continuă cu ritmuri de rock aduse de Doru Ionescu la „Remix” şi se încheie cu film.

Duminica, de la ora 13.00, Monica Nicolescu îi aduce la TVR 3 pe românii care trec prin „A doua emigrare”, după ce se întorc din străinătate. Mircea Neacşa ne invită, de la ora 16.00, la „Cântec şi poveste”, în București, Muntenia și Dobrogea. În cursul săptămânii, de luni până vineri, la ora 19.00, programul ajunge în toate regiunile ţării.

Între orele 20.00 şi 23.00, dăm startul unui veritabil maraton cultural prin întreaga ţară, cu emisiunile „Cap de afiş”, „CULT@rt”, „Piper pe limbă”, „Ghici cine vine la cină?”, „Picătura de cultură”, „Cu cărțile pe față”. Dialogurile lui Andrei Marga vor putea fi urmărite duminica.

Casa de Producţie TVR ne prezintă sâmbăta, la prânz, „Locuri, oameni şi comori” cu Emilia Nicolaescu, iar seara, ”Regatul sălbatic” cu Mihai Enea. Nu lipsesc nici documentarele, care vor fi difuzate nu doar sâmbăta ci și duminica, de la ora 19.00.

„Recitalurile Concursului Internațional George Enescu”, Festivaluri de muzică din 2020, „Poesis” cu momente din arhiva de aur a Televiziunii Române, ”Spectacolul lumii”, „Nocturne”, nu lipsesc din grila TVR 3, iar duminica dimineaţa este rezervată spiritualităţii.

 

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.