„Aproape de artă, aproape de oameni”, un proiect educativ dedicat copiilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/aproape-de-arta-aproape-de-oameni-un-proiect-educativ-dedicat-copiilor/

„Cum se face o linogravură sau o pictură în ulei? Ce este ceramica? Cum înseamnă tempera pe lemn şi cum se pictează pe lemn?”

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2021

Sunt câteva întrebări care arată curiozitatea copiilor și adolescenților, la care și-a propus să răspundă proiectul „Aproape de artă, aproape de oameni”.

Realizat cu sprijinul AFCN, proiectul constă în prima etapă, în punerea la dispoziție a 4 materiale video în care restauratorii MNAR povestesc într-un limbaj accesibil, despre pictura în ulei, pictura pe lemn, gravura și arta ceramicii. Poveștile împărtășite de aceștia sunt ilustrate cu imagini în care vedem cum este realizată o floare de crin în fiecare dintre cele patru tehnici descrise în cadrul proiectului.

Clipurile astfel obținute sunt dedicate în principal şcolilor din România, fiind recomandate orelor de arte vizuale, de istoria artei şi de istoria culturii universale pentru gimnaziu, ca suport auxiliar în desfăşurarea orelor de curs.

Cu toate acestea, oricine își dorește să fie mai „aproape de artă” poate vizualiza clipurile pagina de Facebook și pe canalul de Youtube ale proiectului.

În dezvoltarea proiectului, clipurile vor constitui un punct de plecare pentru  incursiuni în artă și în cunoașterea muzeului, în cadrul programelor educative viitoare ale MNAR.

„Aproape de artă, aproape de oameni” este un proiect  realizat de Asociația Art&Co în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi dedicat şcolilor din România, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul este realizat cu participarea restauratorilor MNAR. Lucrările ilustrate fac parte din patrimoniul MNAR.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.