Argentina
https://www.ziarulmetropolis.ro/argentina/

Astăzi, 25 mai, este ziua naţională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluţiei din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2016

Buenos Aires, capitala Argentinei, oraș cosmopolit, cu bulevarde mari și o arhitectură aparte, eclectică, cu nenumărate parcuri și piețe, este renumit prin literatură, operă, teatru și alte arte.

Dintre personalitățile vieții culturale argentiniene îl amintim pe Jorge Luis Borges (1899-1986), prozator și poet, unul dintre cei mai marcanți scriitori ai secolului al XX-lea. Născut la Buenos Aires, Jorge Luis Borges a dedicat orașului natal numeroase scrieri, dintre care amintim „Ferveur de Buenos Aires” (poezie, 1923).

Un alt nume de referință al culturii argentiniene este cel al pictorului Benito Quinquela Martin (1890-1977), născut în cartierul La Boca din Buenos Aires. Acesta a redat în picturile sale scene din docuri și din viața lucrătorilor portuari din La Boca.

Argentina este și țara tangoului, muzica plină de senzualitate dar și de nostalgie, a cărei istorie începe la sfârșitul secolului al XIX-lea în capitala Buenos Aires, mai exact în suburbiile acesteia.

La începutul secolului XX tangoul câștigă tot mai mulți adepți, apoi ajunge să se bucure de succes inclusiv la Paris, moment din care începe să câștige faimă internațională. Carlos Gardel (1890-1935), primul star internațional al tangoului, născut la Toulouse, în Franța, a avut un mare rol în răspândirea tangoului în Franța și apoi în toată în Europa.

Foto: Argentina, J.L. Borges, Carlitos Gardel si Alfonsina Storni, la Tortoni, in Buenos Aires

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.