Arhitectul Ștefan Dorin Adam invitatul primei conferințe speciale FITS și TNRS din 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhitectul-stefan-dorin-adam-invitatul-primei-conferinte-speciale-fits-si-tnrs-din-2020/

Recent întors la Sibiu din Statele Unite ale Americii, unde a participat la ediţia 2020 a celui mai important congres de artele spectacolului din lume, organizat de International Society for the Performing Arts (ISPA), Constantin Chiriac îl are invitat la Sibiu, în cadrul primei conferinţe speciale FITS şi TNRS din acest an, vineri, 24 ianuarie, pe arhitectul Ștefan Dorin Adam.

Un articol de Liliana Matei|20 ianuarie 2020

Conferința va avea ca temă spațiile comunităților, dialogul punând accentul pe creativitate, în definirea acestor spații. Evenimentul va avea loc la Habitus, de la ora 18:00, intrarea publicului fiind liberă.

Ștefan Dorin Adam, născut în anul 1976 la Alba Iulia, este arhitect, fondator al biroului de arhitectură Mânadelucru și conferențiar doctor arhitect la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București. Proiectele Mânadelucru (www.manadelucru.ro) acoperă o tematică funcțională foarte largă: locuințe colective și individuale, spitale, clădiri culturale și de educație, reconversii și intervenții pe clădiri de patrimoniu, amenajări interioare și design de obiect. Această diversitate a biroului de arhitectură a făcut ca o mare parte din proiectele coordonate de Ștefan Dorin Adam să se desfășoare la confluența arhitecturii cu artele plastice sau artele spectacolului, ele constituindu-se în instalații de arhitectură care problematizează sensul locuirii și valoarea comunităților locale, atrăgând atenția asupra fragmentelor orașului și diversității răspunsurilor când arhitectura nu se exprimă pe sine.

Multe din aceste proiecte au câștigat premii de arhitectură naționale și internaționale. Ștefan Dorin Adam desfășoară o susținută activitate academică – a fost invitat să susțină conferințe și prezentări în alte școli de arhitectură sau la congrese –, fiind implicat în coordonarea concursurilor de arhitectură și a atelierelor de proiectare din cadrul UAUIM. În prezent, Ștefan Dorin Adam este, de asemenea, membru al OAR (unde a activat, în diverse mandate, și în cadrul consiliului director), precum și curatorul unor expoziții ale Uniunii Arhitecților din România.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.