Arhitectul Ștefan Dorin Adam invitatul primei conferințe speciale FITS și TNRS din 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhitectul-stefan-dorin-adam-invitatul-primei-conferinte-speciale-fits-si-tnrs-din-2020/

Recent întors la Sibiu din Statele Unite ale Americii, unde a participat la ediţia 2020 a celui mai important congres de artele spectacolului din lume, organizat de International Society for the Performing Arts (ISPA), Constantin Chiriac îl are invitat la Sibiu, în cadrul primei conferinţe speciale FITS şi TNRS din acest an, vineri, 24 ianuarie, pe arhitectul Ștefan Dorin Adam.

Un articol de Liliana Matei|20 ianuarie 2020

Conferința va avea ca temă spațiile comunităților, dialogul punând accentul pe creativitate, în definirea acestor spații. Evenimentul va avea loc la Habitus, de la ora 18:00, intrarea publicului fiind liberă.

Ștefan Dorin Adam, născut în anul 1976 la Alba Iulia, este arhitect, fondator al biroului de arhitectură Mânadelucru și conferențiar doctor arhitect la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București. Proiectele Mânadelucru (www.manadelucru.ro) acoperă o tematică funcțională foarte largă: locuințe colective și individuale, spitale, clădiri culturale și de educație, reconversii și intervenții pe clădiri de patrimoniu, amenajări interioare și design de obiect. Această diversitate a biroului de arhitectură a făcut ca o mare parte din proiectele coordonate de Ștefan Dorin Adam să se desfășoare la confluența arhitecturii cu artele plastice sau artele spectacolului, ele constituindu-se în instalații de arhitectură care problematizează sensul locuirii și valoarea comunităților locale, atrăgând atenția asupra fragmentelor orașului și diversității răspunsurilor când arhitectura nu se exprimă pe sine.

Multe din aceste proiecte au câștigat premii de arhitectură naționale și internaționale. Ștefan Dorin Adam desfășoară o susținută activitate academică – a fost invitat să susțină conferințe și prezentări în alte școli de arhitectură sau la congrese –, fiind implicat în coordonarea concursurilor de arhitectură și a atelierelor de proiectare din cadrul UAUIM. În prezent, Ștefan Dorin Adam este, de asemenea, membru al OAR (unde a activat, în diverse mandate, și în cadrul consiliului director), precum și curatorul unor expoziții ale Uniunii Arhitecților din România.

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

08
/12
/21

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociației Industrii Creative, s-a încheiat. Pe scurt, acesta a însemnat 5 zile în care 14 artiști au adus arta în fața publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate și contemporane.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?