Arhivele lui Marcel Proust, scoase la licitație
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhivele-lui-proust-au-fost-scoase-la-licitatie/

Fotografii, scrisori de la prieteni şi iubiţi, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor şi ale activităţii scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitaţie de casa Sotheby’s la Paris.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2016

Colecția lăsată moștenire la moartea lui Marcel Proust, în 1922, fratelui său, Robert, și deținută în prezent de către stră-stră-nepoata scriitorului, Patricia Mante-Proust, este estimată între 520.000 și 740.000 de euro.Proust

Această colecție conține mai multe fotografii, între care una dintre cele mai faimoase portrete ale lui Marcel Proust atunci în vârs
tă de aproximativ 17 ani, cu dedicație pentru prietenul lui Lucien Daudet, cu o adnotare scrisă de mână în limba latină. Această fotografie este estimată între 4.000 și 6.000 de euro.

Într-o altă fotografie făcută în 1896 de către Otto Wegener, Lucien Daudet îl pribește pe Marcel cu o privire languroasă, cu antebrațul sprijinit pe umărul său, iar Robert de Flers, zâmbind, se află în spatele scriitorului. Se Proustștie că, la insistențele părinților săi, Marcel Proust a recuperat toate copiile acestei imagini considerate compromițătoare (estimată la 5.000 / 8.000 de euro).

O ediție originală a volumului „În partea dinspre Swann” este estimată între 20.000 și 30.000 de euro și, veritabilă comoară pentru ‘proustieni’, un set de dovezi până acum necunoscute ale scrierii volumului „La umbra fetelor în floare”, în parte în manuscris, cu ștersături și corecturi, estimat între 20.000 și 25.000 de euro.

Printre loturile scoase la licitație se află și două dintre singurele trei scrisori cunoscute ale lui Marcel Proust către tatăl său, care nu a putut înțelege că literatura poate fi o meserie.

Într-o scrisoare din septembrie 1893 (estimată între 10.000 și 15.000 de euro), Marcel Proust pare că se supune voinței tatălui său afirmând că dorește să se pregătească „în mod serios” pentru concursul la Afaceri Externe, subliniind în același timp în continuare că „altceva decât literatura și filozofia este pentru el timp pierdut”.

Foto: – Marcel Proust – facebook

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.