Arhivele lui Marcel Proust, scoase la licitație
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhivele-lui-proust-au-fost-scoase-la-licitatie/

Fotografii, scrisori de la prieteni şi iubiţi, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor şi ale activităţii scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitaţie de casa Sotheby’s la Paris.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2016

Colecția lăsată moștenire la moartea lui Marcel Proust, în 1922, fratelui său, Robert, și deținută în prezent de către stră-stră-nepoata scriitorului, Patricia Mante-Proust, este estimată între 520.000 și 740.000 de euro.Proust

Această colecție conține mai multe fotografii, între care una dintre cele mai faimoase portrete ale lui Marcel Proust atunci în vârs
tă de aproximativ 17 ani, cu dedicație pentru prietenul lui Lucien Daudet, cu o adnotare scrisă de mână în limba latină. Această fotografie este estimată între 4.000 și 6.000 de euro.

Într-o altă fotografie făcută în 1896 de către Otto Wegener, Lucien Daudet îl pribește pe Marcel cu o privire languroasă, cu antebrațul sprijinit pe umărul său, iar Robert de Flers, zâmbind, se află în spatele scriitorului. Se Proustștie că, la insistențele părinților săi, Marcel Proust a recuperat toate copiile acestei imagini considerate compromițătoare (estimată la 5.000 / 8.000 de euro).

O ediție originală a volumului „În partea dinspre Swann” este estimată între 20.000 și 30.000 de euro și, veritabilă comoară pentru ‘proustieni’, un set de dovezi până acum necunoscute ale scrierii volumului „La umbra fetelor în floare”, în parte în manuscris, cu ștersături și corecturi, estimat între 20.000 și 25.000 de euro.

Printre loturile scoase la licitație se află și două dintre singurele trei scrisori cunoscute ale lui Marcel Proust către tatăl său, care nu a putut înțelege că literatura poate fi o meserie.

Într-o scrisoare din septembrie 1893 (estimată între 10.000 și 15.000 de euro), Marcel Proust pare că se supune voinței tatălui său afirmând că dorește să se pregătească „în mod serios” pentru concursul la Afaceri Externe, subliniind în același timp în continuare că „altceva decât literatura și filozofia este pentru el timp pierdut”.

Foto: – Marcel Proust – facebook

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.

05
/07
/23

Miercuri, 5 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Epoca liderului cu mână de fier” de Gideon Rachman, câştigător al Premiului Orwell pentru scrieri politice. Volumul este publicat de curând, la Editura Polirom (traducere din limba engleză de Dan Bălănescu).

30
/06
/23

Un deceniu tumultuos, în care iubirile se trăiesc alert, iar amenințările nu întârzie să apară pe bătrânul continent – de la criza economică, la venirea la putere a naziștilor în Germania –, surprins într-o captivantă carte de nonficțiune.

12
/06
/23

Cel de-al doilea volum publicat la Editura Humanitas de cercetătorul în neuroștiințe Alexandru Babeș, "Durerea. Istoria conviețuirii cu un vechi dușman", va fi punctul de plecare al unei discuții despre fețele durerii, influența ei în domenii vaste ale vieții și mecanismele de cunoaștere pe care le-am creat de-a lungul secolelor pentru a scăpa de sub controlul ei.

06
/06
/23

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest și se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediție a târgului.

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.