Ce citim în iulie?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-iulie/

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veţi regăsi cinci destinaţii pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.

Un articol de Ziarul Metropolis|11 iulie 2023

Destinații pentru micii cititori: ,,Într-un bar din Zanzibar” și „În țara vacilor fericite” 

La Editura Frontiera, găsim două cărți ce pot deveni companionii perfecți pentru vacanța copiilor: ,,Într-un bar din Zanzibar” de Marina Debattista și ,,În țara vacilor fericite” de Ana Maria Sandu.

„În țara vacilor fericite” de Ana Maria Sandu

Scriitoarea Ana Maria Sandu își face debutul în literatura pentru copii cu această poveste de vacanță despre două prietene mai puțin obișnuite, pisica Vadú și musca Gina. Cele două prietene călătoresc într-o țară nouă și descoperă nu doar văcuțe fericite, ci și cum să servești într-o cafenea sau cum să faci cele mai bune clătite. Plus o mare peripeție în Alpii elvețieni. „În țara vacilor fericite” este ilustrată de Oana Ispir și face parte din colecția „MicRoman” a Editurii Frontiera.

„Am început textul cu gândul să i-l citesc Soficăi, nepoțica mea, care nu prea avea răbdare să asculte o poveste. Mereu voia să facem alte lucruri. Am scris cartea cu o frenezie cum nu am mai simțit vreodată. Se întâmpla uneori să mă trezesc la 5 dimineața și să continui, ceea ce nu fac de obicei. Și asta pentru că cititoarea mea ideală voia să afle continuarea aventurilor prin care treceau pisica Vadú și musca Gina”, mărturisește autoarea.

Ana Maria Sandu este scriitoare și jurnalistă și și-a dorit mereu să scrie măcar o carte pentru copii. A debutat cu volumul „Din amintirile unui Chelbasan”. A publicat la Editura Polirom romanele „Fata din casa vagon”, „Omoară-mă!”, „Aleargă”, volumul de proză scurtă „Pereți subțiri”, cel de eseuri „Mama îmi spune că am o viață frumoasă” și biografia romanțată „Hortensia Papadat-Bengescu. Străina”. Este redactor la revista Dilema veche.

Cartea ,,În țara vacilor fericite” este destinată copiilor de 7-12 ani și poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Frontiera la prețul de 35 de lei sau din rețeaua librăriilor partenere.

„Într-un bar din Zanzibar” de Marina Debattista

O altă destinație de vacanță literară pentru copii propusă de Editura Frontiera este cartea de fabule ,,Într-un bar din Zanzibar”, a doua carte de poezii a autoarei de origine română Marina Debattista. Ce au în comun fabulele cu o destinație exotică precum Zanzibarul? Câteva vulpi, o barză, un corb și alte animale fabuloase, prinse toate într-o călătorie care pornește de la Esop, trece prin La Fontaine și se oprește în vremurile cu internet și umor ale copiilor de astăzi.

,,Nu mi-au plăcut fabulele în copilărie, mi se păreau prăfuite, demodate, moralizatoare. Ce era prăfuit în ele era contextul, care nu mai era actual, așa că am schimbat lumea înconjurătoare. În fabulele mele există internet, brânzeturi franţuzeşti și alte delicatese. Animalele nu mai vorbesc o limbă desuetă. Grafic, am căutat simplitatea, reducerea la elemente esenţiale, care nu ilustrează textul, ci mai degrabă îl completează, poate în moduri neaşteptate. Unele animale sunt reprezentate prin siluete umane uşor de recunoscut şi cu capete de animale”, spune Marina Debattista.

Marina Debattista este de formație fizician și a debutat ca scriitoare și ilustratoare la Editura Frontiera, cu cartea de poezii pentru copii ,,Dejunul unei frunze” (2020), distinsă în 2021 cu prestigiosul premiu internațional de literatură pentru copii White Ravens.

Cartea ,,Într-un bar din Zanzibar” este destinată copiilor de 7-12 ani și poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Frontiera la prețul de 39 de lei sau din rețeaua librăriilor partenere.

Editura Frontiera publică autori pentru copii din literatura universală și oferă, în același timp, spațiu creativ pentru autorii și ilustratorii români. Mai multe detalii și noutăți editoriale găsiți pe www.editurafrontiera.ro și pe conturile de Facebook și Instagram ale editurii.

Destinații pentru cititorul adult: „O noapte pe insulă”, „O noapte de dragoste la Iqaluit” și „French Kissing în New York”

Două cărți savuroase, recent apărute la Editura Nemira, și ediția în limba română a romanului „O noapte de dragoste la Iqaluit” de Felicia Mihali, publicată la Editura Vremea în traducerea din franceză a autoarei, sunt recomandările noastre de lectură în această lună.

„O noapte pe insulă” de Josie Silver

Josie Silver este autoarea bestsellerelor internaționale „O zi de Decembrie” și „Cele două vieți ale Lydiei Bird”. În noul său roman, disponibil la Nemira, facem cunoștință cu Cleo, o tânără jurnalistă de succes care are o rubrică permanentă pentru revista online Women Today, dar și o mare problemă: a intrat în pană de idei.

Deși ultimul lucru pe care și-l dorește e să-și petreacă de una singură cea de-a treizecea aniversare, acceptă, la insistențele șefei sale, să plece într-un concediu pe o insuliță irlandeză (aproape) sălbatică. Acolo ar trebui să se răsfețe într-o cabană de lux, să prindă puteri, să se regăsească și să-și redescopere forța creatoare.

La rândul său, Mack abia așteaptă să scape de tumultul din Boston și să aibă parte de câteva zile de liniște, pace și singurătate pe Salvation Island, unde speră să afle mai multe despre istoria familiei lui. Poate că trecutul îl va ajuta să își recapete echilibrul și să își refacă viața.

Din păcate, s-a produs o încurcătură cu rezervările celor doi, care se trezesc captivi într-o cabană cu un singur dormitor, pe o insulă nu foarte primitoare, până la sosirea următorului feribot care-i poate duce înapoi în mijlocul civilizației. Numai că, pe măsură ce petrec timp împreună, aceștia descoperă că, uneori, ceea ce părea un dezastru poate să se transforme într-o șansă.

„French Kissing în New York” de Anne-Sophie Jouhanneau

Margot n‑a reușit să‑și ia gândul de la Zach, americanul pe care l‑a cunoscut într‑o noapte magică la Paris. Cei doi s‑au îndrăgostit fulgerător și au petrecut o seară de neuitat. Întâlnirea lor a culminat cu un sărut și cu o promisiune: dacă universul vrea ca ei să fie împreună, va găsi o cale ca acest lucru să se întâmple.

Un an mai târziu, Margot și‑a terminat școala în Franța și tocmai a ajuns în New York, gata să‑și înceapă munca de bucătar într‑unul dintre restaurantele din Manhattan, să se bucure de nunta tatălui său și să îl revadă pe Zach. Dar se pot întâmpla multe într‑un an, iar promisiunile făcute în umbra turnului Eiffel arată cu totul altfel sub luminile orbitoare ale New Yorkului.

Margot își petrece toamna încercând să‑l găsească pe Zach și îi cere ajutorul lui Ben, simpaticul bucătar din restaurantul unde lucrează. Ea e convinsă că și‑a găsit sufletul‑pereche în acea seară în Paris, dar dacă universul are un plan diferit? Orice este posibil în New York City. În special, l’amour à l’américaine.

„O noapte de dragoste la Iqaluit” de Felicia Mihali

Cât de lungă este o noapte de dragoste la Polul Nord? Care sunt obiceiurile inuiților și cum reușesc aceștia să se integreze în societatea canadiană? Ce legătură există între România și un orășel înghețat de la Polul Nord? Răspunsurile la toate aceste întrebări se găsesc în noul roman al scriitoarei Felicia Mihali, „O noapte de dragoste la Iqaluit”.

Povestea se petrece în Marele Nord Canadian, unde autoarea a lucrat timp de un an ca profesoară la o școală din Iqaluit (la 300 km de Cercul Polar). Lumea prea puțin cunoscută în România a inuiților, plină de tradiții și obiceiuri unice, este fundalul unei povești de iubire între Irina, personajul principal, și Liam, un ofițer de poliție cu un trecut misterios și tragic.

Versiunea în limba română a pasionantului roman „O noapte de dragoste la Iqaluit” a fost publicată anul acesta la Editura Vremea în traducerea autoarei, din limba franceză. Ediția originală s-a bucurat de cronici pozitive în Canada..

„O noapte de dragoste la Iqaluit” reia personajul principal din romanul „Iubita din Kandahar”, publicat în 2012 și declarat de Canada Reads drept unul dintre cele mai bune zece titluri din Québec.

Inspirat de o poveste adevărată, cartea descrie începutul unei relații de dragoste dintre un soldat canadian și o pin-up girl de origine română; din nefericire, explozia unei bombe îi pune repede capăt. La zece ani după moartea soldatului, Irina se refugiază la Iqaluit, unde speră să înceapă o nouă viață. Destinul ei se complică încă o dată în momentul când îl întâlnește pe Liam O’Connor, un ofițer de poliție și fost soldat în Afghanistan.

În ciuda atracției reciproce, povestea lor se împotmolește încă de la început într-o serie de incidente, suspiciuni, acuzații. Primul obstacol în calea iubirii lor este nepoata lui Liam, fiica fratelui său, o fetiță inuită care devine pentru ei o sursă zilnică de conflicte. Obsesia Irinei de a fi un profesor bun devine pentru familia lui Eli simbol de intoleranță și discriminare. În decorul misterios al lungii nopți polare, povestea lui Liam și a Irinei se derulează sub semnul revelațiilor tulburătoare.

Scriitoare, traducătoare și editoare, Felicia Mihali trăiește în prezent în Canada, unde s-a stabilit în anul 2000. După trei cărți scrise în limba română, printre care „Țara brânzei”, Felicia Mihali a publicat nouă romane în franceză și trei în engleză la edituri de prestigiu. În prezent, scrie și traduce în trei limbi și conduce editura Hashtag din Montréal. Romanul „O noapte de dragoste la Iqaluit” a apărut până acum în franceză și engleză.

Foto: Myloview.com

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.