„Art Safari – Maeștrii artei românești” la Chișinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-safari-maestrii-artei-romanesti-la-chisinau/

Expoziţie monumentală în Republica Moldova, inaugurată pe 2 decembrie.

Un articol de Petre Ivan|6 decembrie 2022

  • În premieră, la Chișinău se va desfășura expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești”. Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a României, este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Fundația Constantin Mimi, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României în Republica Moldova.
  • Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Theodor Aman, Corneliu Baba și alți valoroși maeștri ai artei românești vor putea fi admirați pe malul celălalt al Prutului, la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău. Vernisajul acestei expoziții are loc pe 2 decembrie.

 „Arta românească se remarcă în contextul artistic mondial datorită poziției sale intermediare, la granița dintre lumea orientală și cea occidentală. România, aflată între cele două sfere de influență, împrumută elemente și se adaptează diferitelor curente într-un mod unic, astfel luând naștere adevărate capodopere, marcante pentru patrimoniul cultural mondial. Artiștii români de renume prezenți în expoziția dedicată Zilei Naționale la Chișinău au fost selectați din importante colecții private. Fiecare operă expusă ilustrează, prin simboluri atent alese, unitatea culturală românească pe care acesta o crează în lume. Prin operele selectate, prezentăm iubitorilor de artă din Republica Moldova maeștrii artei românești uniți într-o expoziție monumentală, la Muzeul Național de Artă al Moldovei”, declară Ioana Spiridon, curator al expoziției „Maeștrii artei românești”.

 

Printre pictorii români celebri prezenți în expoziție se numără: Theodor Aman (1831-1891) – întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București cu lucrările: „Seară de bal mascat”, „Interior oriental” și „Buffles de la Roumanie”; Nicolae Grigorescu (1838-1907) – considerat fondatorul picturii românești moderne și un simbol național, este prezent, în cadrul expoziției, cu lucrările „Care cu boi venind de la câmp” și “Natură statică cu mere roșii”; Theodor Pallady (1871 – 1956) cu “Natură statică cu ulcior și ciuperci” și Samuel Mützner (1884-1959) – cu picturile „Scurteica roșie” și „Femeie cu văl”.

De asemenea, vor fi expuse și opere de artă semnate de Arthur Segal, Francisc Șirato, Camil Ressu, Hans Mattis Teutsch, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Gina Hagiu, Ion Alin Gheorghiu ș.a. Unele lucrări vor fi expuse pentru prima dată pe simezele din Republica Moldova.

 

Nicolae Grigorescu (1838-1907) este considerat fondatorul picturii românești moderne şi un simbol naţional pentru modul în care a adus în prim-plan valori ale spiritualităţii româneşti. Este unul dintre cei mai apreciați pictori români, iar lucrările sale se numără printre cele mai valoroase din România.

Viaţa ţăranului român şi-a găsit în opera lui Nicolae Grigorescu elogierea, precum în cea a lui Millet, unde ţăranul francez devenea stâlpul unei epoci. Țăranul, adus la rang de nobilitate plastică, nu a devenit doar expresie poetică a unui limbaj pictural avansat, ci a însumat toată calitățile intrinsece neamului românesc. Tot acest complex dezvoltat în jurul analizării țăranului român s-a tradus în multitudinea de

ipostaze în care Grigorescu pictează, desenează și chiar trăiește. Casele singuratice, peisajul ce le înconjoară, țărăncuțele cu fuior sau cu turma, țăranul și carele lui – toate sunt pictate zi de zi, în căutarea acelei atmosfere, acelei stări sublime și eterne.

 

Program de vizitare expoziție: marţi – duminică (10.00 – 18.00)

Adresa: str. 31 August 1989, nr. 115, Chişinău, Republica Moldova

 

Despre Muzeul Național de Artă al Moldovei

Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) este un muzeu din centrul Chișinăului, singura instituție de acest profil din Republica Moldova. Acesta a fost fondat de către Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în anul 1939. Actualmente, patrimoniul MNAM numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeul  permanent funcționează expoziții de artă europeană, rusă și orientală. MNAM deține bogate colecții de artă națională medievală și modernă, artă decorativă, sculptură și artă universală.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.