Arta contemporană românească (via Lucian Dan Teodorovici) – 1. Șerban Savu
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-contemporana-romaneasca-via-lucian-dan-teodorovici-1-serban-savu/

„Încep azi cu Șerban Savu, clujean. Un tip care mie-mi aduce aminte, specialiştii or să-mi dea în cap pentru ce spun :), de Bruegel cel Bătrân. Dar eu sunt doar un amator de artă, atât. Deci fără pretenţii de specialist, fără să cred că ceea ce zic e mai mult decât un exerciţiu acceptabil de subiectivitate.” – Lucian Dan Teodorovici

Un articol de Petre Ivan|21 august 2019

Arta contemporană românească e foarte faină, foarte diversă ca tendințe și foarte spectaculoasă, mai ales în ultimii 20 de ani. Mie îmi place rău de tot. Adică bine de tot. Și, dacă tot am observat că, prin „bulele” de scriitori, rareori apar pomeniți artiștii vizuali, în timp ce, în „bulele” de artiști, scriitorii sunt mult mai bine reprezentați, mi-am zis să mai vin eu cu câte ceva.

Cum ziceam, îi pun aici în primul rând pe cei care-mi plac mie, dar veți vedea că inclusiv aceștia sunt foarte, foarte diferiți între ei. Iar mie-mi plac din motive diferite.

Încep azi cu Șerban Savu, clujean. Un tip care mie-mi aduce aminte, specialiștii or să-mi dea în cap pentru ce spun , de Bruegel cel Bătrân. Dar eu sunt doar un amator de artă, atât. Deci fără pretenții de specialist, fără să cred că ceea ce zic e mai mult decât un exercițiu acceptabil de subiectivitate.

Revenind la Șerban Savu: prin perspectiva lui așa-zis hiperrealistă, prin desenul foarte sigur, prin culori deseori puternice, prin deloc rara ironie, n-ai cum să-l scoți din zona postmodernă.

Dar poate o să simțiți și voi distanța aia care, într-un mod ciudat, te apropie cu atât mai mult de personajele „prinse-n poză”, ca la Bruegel. Și, mai ales, poate o să-l simțiți și voi un excepțional cronicar al vremii sale, ca pe Bruegel. Sau poate nu.

Dacă o să-l simțiți doar ca pe Șerban Savu, nu cred c-o să se supere… Eu mai adaug doar că o să încerc să vin periodic, poate săptămânal, cu câte un artist pe-aici. Să vedem, sper să-mi iasă.

*

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, editor, regizor de teatru şi scenarist.

Foto: Lucrari de Șerban Savu – facebook

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).