Arta in 2013 – de la Picasso la Brâncuşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-in-2013-de-la-picasso-la-brancusi/

Piaţa de arta in 2013 a fost una destul de bună, având în vedere preţurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti precum Pablo Picasso şi Francis Bacon, fără a ignora însă valorile unor opere ale lui românului Constantin Brâncuşi.

Un articol de Petre Ivan|31 decembrie 2013

Piața de arta in 2013 a fost una destul de bună, având în vedere prețurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti precum Pablo Picasso şi Francis Bacon sau ale românului Constantin Brâncuşi.

2013 a fost, printre altele, un an al recordurilor pe piața de artă mondială, în care topul primelor trei celor mai scumpe opere de artă vândute a arătat astfel:

1. „Le Rêve” de Pablo Picasso – 155 de milioane de dolari

Miliardarul american Steven A. Cohen, un avid colecţionar de artă, a cumpărat cu 155 de milioane de dolari tabloul „Le Reve”, o operă care o reprezintă pe Marie-Thérèse Walter, tânăra amantă a artistului Pablo Picasso.

2. „Three Studies of Lucien Freud” de Francis Bacon – 142 de milioane de dolari

Tripticul „Three Studies of Lucien Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată în noiembrie de casa Christie’s, la New York.

Opera este formată din trei tablouri în care Lucian Freud, artistul şi prietenul lui Francis Bacon, apare în trei ipostaze diferite.

3. „Silver Car Crash (Double Disaster)” de Andy Warhol – 105 milioane de dolari

Opera „Silver Car Crash (Double Disaster)”, de Andy Warhol, a fost vândută cu 105 milioane de dolari la o licitaţie organizată în noiembrie, la New York. Lucrarea face parte dintr-o serie intitulată „Death and Disaster”, creată de Andy Warhol în 1963.

Arta in 2013

Românii, pe piața international de arta in 2013

1.      „L’enfant endormi” și „Studiu pentru domnişoara Pogany” de Constantin Brâncuşi

Constantin Brâncuşi continuă să fie cel mai tranzacţionat artist român pe piaţa de artă mondială. Sculptura „L’enfant endormi”, de Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru 828.477 de euro, la o licitaţie organizată în februarie, la Londra, de casa Sotheby’s.

În plus, o schiţă realizată de Brâncuşi – „Studiu pentru domnişoara Pogany” – a fost vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.

2.      „Cazul straniu al domnului K” de Victor Brauner

Al doilea loc în acest top este ocupat de pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc. Opera sa „Cazul straniu al domnului K” a fost vândută la licitaţia Calmels – Cohen, în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro.

Victor Brauner este în prezent cel mai bine cotat pictor român. Lucrarea sa „Al şaptelea simţ” (1948) a fost adjudecată pentru 308.458 de euro la casa Sotheby’s din Londra, la licitaţia de artă suprarealistă din februarie 2013, notează Mediafax.

3.      „Regele” de Adrian Ghenie

Un alt artist român care a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă este Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti.

Tabloul său „Regele” a fost vândut la o licitaţie din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodată tabloul „Dr. Mengele 2”, al pictorului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitaţia de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby’s.

Foto cu Arta in 2013: „L’enfant endormi” și „Le Rêve” – targujiu-gorj.ro si wikipedia

 

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.