Vasile Rață, „artistul abracadabrant“, revine cu o nouă expoziție de artă conceptuală la Arbor.art.room
https://www.ziarulmetropolis.ro/vasile-rata-artistul-abracadabrant-revine-cu-o-noua-expozitie-de-arta-conceptuala-la-arbor-art-room/

„Albinele Mării Negre” de Vasile Raţă este a doua expoziţie din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-şi propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artişti cu rădăcini basarabene, care şi-au început cariera la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbuşirii cortinei de fier şi al deschiderii de noi oportunităţi în spaţiul
occidental.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2023

Vasile Rață, un artist format la Chișinău, Moscova, București și Milano, s-a remarcat prin opțiunea pentru teme ardente ale actualității, care țin de dinamica socială. Pornind de la ideea că artistul este o voce a cetății, o oglindă lucidă și sensibilă a lumii, Vasile Rață își gândește arta ca pe o luare de poziție față de evenimentele zilei. Privirea lui se oprește și asupra celor mai banale, modeste instantanee ale cotidianului, în căutarea umanității și a frumuseții.

Lucrează cu materiale ,,sărace” pe care le transfigurează cu dezinvoltură: maculatură, rotițe, cutii și flacoane, obiecte de uz casnic (printre care pâlniile, din care și-a format o adevărată colecție), instrumente și materiale de construcție. Această abilitate creatoare ne trimite cu gândul la mișcarea artistică – arte povera, răspândită în Italia la mijlocul anilor 1960, care punea în discuție și recalibra ideea de frumos. Deloc neglijabile sunt și uleiurile sale pe pânză de in sau desenele care amintesc de caietul unui inventator de obiecte „abracadabrante”.

În expoziția „Albinele Mării Negre” Vasile Rață explorează tensiunea și conflictul dintre oameni și natură, dar și conflictele interetnice. Sursa de inspirație inițială a fost un peisaj cu stupi abandonați de pe câmpurile din vecinătatea Mării Negre, din România și Bulgaria. Acest peisaj dezolant dialoghează azi cu noul peisaj ucrainean, cel al caselor părăsite și a comunităților despărțite și strămutate din calea războiului.

Dezvoltând ideea acestui proiect artistic, prin documentare, identificarea obiectelor-simbol și reflecție Vasile  Rață vine la final către public cu propria sa soluție salvatoare pentru albine și omenire, cel puțin din perspectiva artei. Este vorba despre „Stupina plutitoare”, o uriașă lucrare de peste 6 metri, un fel de Arcă a lui Noe, care va purta pe durata timpului nefavorabil stupii abandonații care să fie repopulați odată cu ivirea primei ,,ramuri de măslin”.

Relația galeriei Arbor cu artistul Vasile Rață a început în aprilie 2021, odată cu deschiderea expoziției „Ecouri”, care prezenta frânturi din diverse serii realizate de artist pe timpul pandemiei. Atunci vedeta expoziției a fost un misterios „SUBTERIN“ (o mașinărie de mers pe sub pământ), care câteva luni mai târziu avea să câștige Marele Premiu la Bienala Internațională de Arte 2021 din Chișinău, fiind inclusă în colecția Muzeului Național de Arte al Moldovei. În 2022, Arbor s-a numărat printre sponsorii expoziției personale „reFLUX” de la Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Palatul Culturii din Iași, și a contribuit la publicarea catalogului cu ultimele lucrări ale artistului. Acesta va putea fi consultat și de vizitatorii de la București, în speranța că expoziția „Albinele Mării Negre” va avea ecouri la fel de puternice.

Arbor.art.room
str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață

Vernisaj: 27.04.2023, orele 16:00 – 21:00
Perioadă de vizitare: 28.04.2023 – 28.05.2023

Închis (luni – miercuri)
17:30 – 19:30 (joi – vineri)
12:00 – 18:00 (sâmbătă – duminică)

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.