ARTmania Festival și East European Music Conference, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/artmania-festival-si-east-european-music-conference-la-final/

ARTmania, primul festival românesc care a dezvoltat în România conceptul de îmbinare între entertainment şi artă, a avut loc pe 27 şi 28 iulie, în Piaţa Mare a Sibiului, în faţa unui public entuziasmat de prestaţiile de excepţie ale artiştilor care au urcat pe scenă.

Un articol de Liliana Matei|30 iulie 2018

Haken, Arcane Roots, Zeal&Ardor, Distorted Harmony, Leprous, Rome, Mogwai și Steven Wilson au fost cei care, timp de două seri, au bucurat iubitorii de muzică rock prin creațiile lor artistice și prin întâlnirile cu fanii organizate în paralel. „Dacă aveți prieteni, faceți-le cadou un album de muzică rock, e cel mai bun lucru pe care-l puteți face pentru ei”, au spus, pe scenă, cei de la Zeal & Ardor, una dintre revelațiile acestei ediții de festival.

Capetele de afiș ale evenimentului, Mogwai și Steven Wilson, au fost primite la Sibiu cu multă căldură și încântare. „Nu-mi vine să cred că mi-au trebuit 30 de ani să ajung în România, dar sunt aici și sunt foarte fericit să cânt la Sibiu”, a transmis Steven Wilson, al cărui concert a avut atât piese de pe noul album, „To The Bone”, cât și hit-uri care l-au consacrat alături de formația a cărui fondator a fost, Porcupine Tree.

Tot ieri s-a încheiat și East European Music Conference, conferința despre industria muzicală care a pus față în față reprezentanți ai evenimentelor mari europene, agenți de booking și promotori sau manageri culturali cu artiști, agenți și manageri din România. „E prima conferință de profil la care particip după care simt că mi-am răspuns la niște întrebări și nelămuriri în ceea ce privește managementul unei trupe”, a spus managerul trupei Gramofone – trupă prezentă și la lansarea primului birou de export muzical românesc, Romanian Music Export.

„Au fost câteva zile foarte pline. Ziua am acumulat informații, iar seara ne-am relaxat în Piața Mare, ascultând artiștii veniți la ARTmania Festival. A fost o mare încântare să văd publicul bucurându-se de line-up și reprezentanții industriei muzicale românești beneficiind de prezența acestor specialiști europeni. A fost un număr 13 magic pentru ARTmania, le mulțumim tuturor celor care au ales să-și petreacă weekend-ul la Sibiu.”, a spus Codruța Vulcu, organizator ARTmania Festival și East European Music Conference.

ARTmania Festival este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock, ce s-a consacrat ca principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. ARTmania nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componentă de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Fiind cel mai longeviv festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei – cetatea Sibiului.

În aceeași perioadă cu ARTmania Festival, la Sibiu are loc și East European Music Conference (26 – 28 iulie 2018), cea mai importantă conferință dedicată industriei muzicale din România. După o primă ediție în care peste 400 de persoane – participanți și invitați – din mediul cultural românesc și european au schimbat idei și au împărtășit concluzii, cea de-a doua ediție continuă inovația pe piața românească a evenimentelor de profil cu încă un program de avangardă: Romanian Music Export. Astfel, primul program românesc din zona antreprenorială care își asumă zona de promovare și de export muzical la nivel european, va fi gata de start odată cu ediția a doua EEMC și va fi disponibil pentru participanții și invitații la conferință.

ARTmania Festival este membru fondator AROC – Asociația Română a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale, care-i are ca membri fondatori pe cei mai importanți promoteri din România, precum Emagic, Events, Electric Castle, Summer Well sau Twin Arts, printre alții.

Foto: Sebastian Marcovici, Miluță Flueraș

 

07
/09
/23

Pixel. Comunități în focus, cel mai nou demers al companiei de teatru independent Vanner Collective, a provocat adolescenții din Alexandria să experimenteze un alt fel de vacanță – ateliere de film încheiate cu scurtmetraje realizate chiar de participanți și ateliere de fotografie al căror rezultat este o expoziție ce va putea fi văzută între 8 și 14 septembrie, la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).

07
/09
/23

„Prin selecția de filme și experiențe din program, ceea ce vrea să spună BIDFF anul acesta este să ascultăm înainte să emitem o opinie, să facem un efort de a privi lumea și din perspectiva celuilalt și, oricât de mult ne-ar plăcea să emitem judecăți radicale, ele trebuie mereu gândite într-o rețea în care dincolo de cuvinte și informații se află oameni.” Simona Deaconescu, coregraf și directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, invită astfel publicul să ia parte la cea de-a 9 ediție a evenimentului care începe astăzi, joi, 7 septembrie.

07
/09
/23

Luna septembrie aduce nu mai puțin de două vernisaje și două spectacole de teatru în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă, o participare la un festival cu o galerie pop-up și un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair).

07
/09
/23

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, evenimentul începutului de toamnă în orașul de pe Bega, aduce împreună, între 6 și 8 octombrie 2023, într-o sărbătoare unică atât prin abundența și diversitatea evenimentelor, cât și prin traseul impresionant propus, peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive, organizate de operatori publici și privați, locali și internaționali, în peste 50 de locații, outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri și în apropierea canalului Bega, în Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studențesc și Elisabetin.

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.