Asociația Pentru Ospitalitate Culturală (AOC) și Asociația Revistei „Timpul” continuă proiectul „Până hăt de carte”
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-pentru-ospitalitate-culturala-aoc-si-asociatia-revistei-timpul-continua-proiectul-pana-hat-de-carte/

Campania publică de strângere de carte pentru bibliotecile din mediul rural ieşean continuă, proiectul „Până hăt de carte” fiind preluat, în parteneriat, de Asociaţia Pentru Ospitalitate Culturală (AOC) şi Asociaţia Revistei „Timpul”.

Un articol de Liliana Matei|11 ianuarie 2021

Astfel, ieșenii vor putea dona în continuare cărți folositoare cititorilor din satele ieșene pentru a fi sortate și redirecționate de către echipele asociațiilor și voluntari către bibliotecile comunale.

Proiectul a fost inițiat, în 2017, de echipa cabinetului parlamentar al Senatorului Dan Lungu și, în ultimii patru ani, prin intermediul său au fost donate aproximativ 17.000 de volume către bibliotecile din 36 de comune. În primăvara anului 2020, în contextul pandemiei provocate de virusul Covid-19, pentru a facilita participarea cât mai multor elevi din satele ieșene la lecțiile online, proiectul a strâns de la donatori și redirecționat aproximativ 30 de dispozitive (calculatoare, laptopuri, tablete și smartphone-uri) către elevii din satele județului, cu ajutorul bibliotecarilor și învățătorilor din școlile rurale.

„Mă bucur că putem continua proiectul și că AOC a încheiat acest parteneriat cu Asociația «Timpul», pentru că în continuare în satele județului Iași nevoia de carte este uriașă. În ultima lună ne-au scris atât donatori gata să aducă noi cărți pentru elevi, cât și bibliotecari care ne-au întrebat când putem ajunge și la ei cu o donație. Astfel că, nu pot spune decât că utilitatea proiectului nu mai trebuie justificată; el trebuie cu siguranță continuat și volumele trebuie să ajungă pe cât mai multe rafturi ale bibliotecilor și școlilor de la sat”, a menționat Dan Lungu, președinte AOC.

„Suntem onorați că frumosul proiect «Până hăt de carte» va continua alături de Asociația Revistei Timpul. Elevii din mediul rural au nevoie de cărți și vom include acest proiect în cadrul proiectul nostru mai larg «Revista Timpul – Portal de Cultură»”, a declarat Mihai Vacariu, managerul proiectului Timpul Portal de Cultură.

Ieșenii pot dona în continuare cărți, la următoarele puncte de colectare: sediul Asociației „Timpul” (Str. Cuza Vodă, nr. 38, Iași, Jud. Iași), Cafeneaua TNTFA (Str. Cuza Vodă, nr. 40, Iași, Jud. Iași), Retro Café (Strada Lascăr Catargi nr. 50, Iași, jud. Iași) și Cafeneaua Noastră (Strada Sfântul Lazăr nr 30, Iași, jud. Iași). Pentru mai multe detalii, donatorii pot contacta pagina de Facebook a proiectului sau pot apela la numerele de telefon: 0728442913 și 0728619559.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.

19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.

15
/12
/22

Pentru că unele dintre cele mai inspirate cadouri sunt cărțile, vă prezentăm o selecție de titluri noi, de la Grupul Editorial Trei, numai bune de pus sub bradul de Crăciun. Veți regăsi printre acestea volume ca „Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, sau „Război” de Louis‑Ferdinand Céline.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

12
/12
/22

Viața Prințului Harry ni se dezvăluie nu numai în seria documentară „Harry & Meghan”, recent intrată pe Netflix, ci și prin intermediul autobiografiei sale, „Rezervă”, care va fi disponibilă și în limba română, la Editura Nemira, din 10 ianuarie 2023.

07
/12
/22

Institutul Cultural Român va fi prezent la ediția din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, desfășurată în perioada 7-11 decembrie, cu o ofertă de peste 50 de titluri: volume din sfera memorialistică, albume de artă sau literatură, pe care cititorii prezenți la Romexpo le vor putea cumpăra cu o reducere de 30 %.

24
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie, s-a lansat în România cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, de Chris Nikic & Nik Nikic, la Editura ap! (ACT și Politon). Lansarea a avut loc în prezența artistei Cristina Bălan, câștigătoare a concursului „Vocea României”, care a scris cuvântul-înainte pentru ediția în limba română a cărții.

23
/11
/22

20 de însemnări din jurnalele ținute de Charles Bukowski în ultimii ani de viață, pe când era deja septuagenar și o legendă a undergroundului literar american, așa cum apar în volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul” (Editura Polirom, 2022, traducere de Cristian Neagoe).