Astăzi aflăm laureaţii Nobel pentru Literatură pe 2018 şi 2019. Cărtărescu, printre favoriți
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-aflam-laureatii-premiului-nobel-pentru-literatura-pe-2018-si-2019-mircea-cartarescu-printre-favoriti-academia-suedeza-va-anunta-astazi-la-stockholm-laureatii-premiului-nobel-pentru-literatu/

Academia Suedeză va anunţa astăzi, la Stockholm, laureaţii Premiului Nobel pentru Literatură pentru anii 2019 şi 2018, anul trecut acordarea premiului fiind amânată. Scriitorul român Mircea Cărtărescu se află şi de această dată pe lista favoriţilor

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2019

Controversa a inclus presupuse încălcări a normelor ce reglementează conflictul de interese şi un caz de agresiune sexuală în care a fost implicat soţul unei membre a Academiei, poeta Katarina Frostenson. Ea a părăsit Academia anul acesta. Soţul ei, Jean-Claude Arnault, a fost condamnat pentru două acuzaţii de viol în decembrie.

În efortul său de a-şi reface reputaţia, Academia a înfiinţat un comitet format din cinci membri din exterior. În 2018, au fost propuşi 194 de candidaţi, în timp ce Academia a primit 189 de propuneri pentru 2019, notează news.ro

Mircea Cărtărescu, favorit cu șanse reale la câștigarea Nobelului

Favoriţii la premiul Nobel pentru Literatură – potrivit caselor de pariuri – sunt autoarea şi poeta canadiană Anne Carson, compatrioata sa Margaret Atwood, şi Maryse Conde, originară din Caraibe, Guadelupa.
Olga Tokarczuk din Polonia şi autorul kenian Ngugi wa Thiong’o au fost alte pariuri.

Scriitorul român Mircea Cărtărescu este cotat cu mai multe şanse decât Ya Hua, Ismail Kadaré sau Milan Kundera.

Ultimii trei laureați ai Nobelului Nobel pentru Literatură au fost fost Svetlana Alexievich, Bob Dylan și Kazuo Ishiguro, amintește newsweek.ro.

Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievich a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2015 pentru „scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinţei şi curajului în vremurile noastre”, conform comunicatului dat publicităţii de Comitetul Nobel de la Stockholm.

În octombrie 2016, celebrul muzician american Bob Dylan a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a muzicii americane”.

Premiul Nobel pentru Literatură, cea mai prestigioasă distincţie literară a anului, a fost acordată, în 2017, scriitorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro „pentru romanele sale de mare forţă emoţională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”.

(surse: newsweek.ro, news.ro)

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.