Astra Film difuzează un documentar online în premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-difuzeaza-un-documentar-online-in-premiera/

Filmul “O scurtă istorie Astra Film” este un proiect cultural inedit care marchează povestea celor 20 de ani ai primului festival internaţional de film documentar din România, Astra Film Festival.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2013

Filmul „O scurtă istorie Astra Film“ este un proiect cultural inedit care marchează povestea celor 20 de ani ai primului festival internaţional de film documentar din România, Astra Film Festival.

Dumitru Budrală, directorul fondator al Astra Film Festival, reconstituie cele mai savuroase episoade din culisele organizării festivalului de la Sibiu. 20 de ani înseamnă o întreagă istorie şi o vârstă respectabilă pentru un festival.

Aflaţi cum la prima ediţie a festivalului termenul de sponsor era echivalent cu pomana; ideea de voluntariat în România era o noutate, la prima ediţie a festivalului colaborându-se cu voluntari veniţi din străinătate.

Contactele şi relaţiile pentru festival se făceau direct sau cel mult prin scrisori redactate la maşina de scris şi trimise prin poştă; iar o mare parte din publicul festivalului era format din studenţi veniţi cu autostopul din alte oraşe ale ţării, dar şi din Polonia, Serbia sau Ungaria.

Astra Film – spațiul unic al reflexiei prin film documentar

Chiar dacă oamenii, mentalităţile, mediile de comunicare, puterea de propagare a informaţiei sunt complet schimbate în 2013 faţă de 1993, rămâne constantă emoția întâlnirii – cu celălalt, prin film, în sala de proiecție și în afara ei, întâlnirea breslei cu publicul – iar aceasta creionează spațiul unic al reflexiei prin film documentar, numit Astra Film.

astra film

„Cei mai buni ambasadori ai României în aceşti 20 de ani tulburi au fost, indubitabil, cinemaul românesc şi unele proiecte culturale, dar succesele s-au datorat exclusiv eforturilor individuale. A venit timpul ca legislaţia, managementul culturii, al filmului, să fie ajustate în aşa fel încât să sprijine în mod real acest segment performant al societăţii româneşti, dar pentru acest lucru este nevoie de oameni capabili”, a declarat Dumitru Budrală, director Astra Film Sibiu.

Filmul poate fi urmărit integral aici.

Foto cu O scurta istorie Astra Film – Astra Film Festival

04
/03
/20

CRONICĂ DE FILM Debutul în regia de lungmetraj al actorului Dorian Boguță, „Urma” (2019), este o misterioasă dramă de familie camuflată sub o încercare de film anchetă care testează, timid, și zona thrillerului. Însă nici una dintre aceste direcții nu este asumată până la capăt, de unde și senzația de derivă.

27
/02
/20

Filmul „Ivana cea Groaznică”, producție România-Serbia, regizată de Ivana Mladenović, a fost inclus în selecțiile a alte trei prestigioase festivaluri care vor avea loc în perioada următoare. Lungmetrajul semnat de Ivana Mladenović va fi lansat în cinematografele de la noi pe 13 martie 2020.

26
/02
/20

Dinamica actriță Diana Cavallioti este o jurnalistă incomodă în noul film scris și regizat de Dan Chișu. „5 minute” e inspirat din fapte reale, și îi are în distribuție și pe Adrian Titieni, Mihai Călin, Elvira Deatcu și Emanuel Pârvu.

18
/02
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă titlul său trimite, în primul rând, la teribilul incendiu din 2015, documentarul „colectiv” (2019), regizat de Alexander Nanau, urmărește mai degrabă efectele tragediei asupra societății. Este o alegere ambițioasă, dar nu lipsită nici de riscuri.

17
/02
/20

„Călătoria fantastică a Maronei” (r. Anca Damian), „La Gomera” (r. Corneliu Porumboiu), „Monștri.” (r. Marius Olteanu), „Parking” (r. Tudor Giurgiu) și „Touch Me Not” (r. Adina Pintilie) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc marți, 24 martie, la Teatrul Național I.L. Caragiale din București.